Svjetsko čudo od bazena

Ivor Car

26. srpnja 2007.

Svjetsko čudo od bazena

Iako za ljetnih sparina Nemo 33, bazen u predgrađu belgijskog Bruxellesa, izgleda iznimno obećavajuće, temperatura vode ipak neće rashladiti usijane glave. Međutim, ovaj belgijski gigant, najdublji i vjerojatno najneobičniji bazen na svijetu, niti nema tu svrhu, ali svejedno svojim mjerama jednostavno zapanjuje. O čemu zapravo govorimo moći ćete uistinu shvatiti tek onda kada pogledate kako to u stvarnosti izgleda

Nemo 33, rekreacijski je ronilački centar u Uccleu, predgrađu Bruxellesa, gdje je interes za "umakanje" svakoga dana sve veći. Osim sportskih ronilaca i amatera, Nemo 33 opsjedaju i brojni turisti i znatiželjnici, koji se žele brčkati u najdubljem svjetskom bazenu. Sam Nemo 33 ogromna je građevina s nekoliko dubinskih razina. Dubina donjeg nivoa iznosi čak 33 metra, dok je najplići onaj petmetarski. Između njih postoje razne građevine pogodne za uživanje u ronjenju. Tu su brojni prolazi, prozorčići, pa čak i umjetne špilje.

U bazen stane nevjerojatnih 2,5 milijuna litara vode, koja je sasvim posebna priča. Naime, njena temperatura je možda i preugodnih 30 stupnjeva, a zanimljivo je da nije klorirana, nego je tek propuštena kroz visoko kvalitetne filtre. Vlasnici Nemoa 33 čak se hvale kako je apsolutno sva voda u bazenu zapravo izvorska voda koja se može i piti. Kako bi zaštitili čistoću vode, koja se uglavnom grije pomoću solarne energije, zabranjeno je korištenje vlastite ronilačke opreme, što je ujedno i fora na kojoj Nemo 33 najviše profitira.

Inače, ovo iskustvo plaća se 20 eura, a vrhunac užitka, u svakom je slučaju, doronjavanje do samog dna, gdje ronioca dočekuje keramička ruža vjetrova. Osim toga posebnu draž daju i već spomenute spilje u kojima se može skinuti dihalica i uz koju minutu razgovora s partnerom i predahnuti. Pravilo bazena je da se roniti može samo u parovima te je propisano da svatko mora sam nabaviti svoj par, u protivnom je prisiljen unajmiti profesionalnog ronioca, što je za one bez važeće ronilačke dozvole i obvezatno.

Kompleks je dizajnirao poznati belgijski ronilački stručnjak John Beernaerts, sa namjenom za školu ronjenja i ronioce rekreativce, ali i za snimanje podvodnih filmskih scena. Priča kaže kako je prvi nacrt Nema 33 nastao 2000. godine na papirnatom stolnjaku jedne tamošnje gostionice, a već četiri godine kasnije bazen je otvoren za javnost. Unutar kompleksa, osim malenog kazališta, nalazi se i tajlandski restoran u kojem dok jedete kroz prozore možete vidjeti ljude kako rone.