Najveća jutarnja žderačina od stoljeća sedmog u Hrvata

Ivan Kegelj

19. listopada 2003.

Najveća jutarnja žderačina od stoljeća sedmog u Hrvata

Dragi moji i još draže moje, Hrvatska je jučer oborila jedan svjetski rekord. Organiziran je najveći doručak na svijetu; jučer je jutrom skupa žderalo preko 40 000 ljudi. Tako smo u jednoj od najrasprostranjenijih svjetskih disciplina – žderanju doručka – potukli Tajvance koji su do danas bili rekorderi. Ali kakvi bi mi Lupeži bili da ne objavimo nešto što ne možete pročitati u regularnim i legalnim medijima.

Ajme najme, ta najveća svjetska jutarnja žderačina sastojala se u ždranju palente, pure oliti žganaca & jogurta i jabuka. Dok je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu masa ljudi, van sebe od sreće zbog besplatne hape, ždrala rečenu palentu, puru oliti žgance, u obližnjoj Gradskoj kavani za političku i novinarsku elitu priređen je, jelte, domjenčić, s,  opet jelte, stolom "netom pristiglim iz daleke Švedske".

A na stolu netom pristiglim iz daleke Švedske, pomišljate vi, našli su se palenta, pura oliti žganci, s ranije spominjanim ukiseljenim mlijekom & zdravim crvenim jabukama. Jes,t ali u hurcu. Na stolu su se, na sveudiljno & razuzdano zadovoljstvo nižepotpisanog Lupeža, našli zamamni komadi pršuta, dimljene šunke i sira. Od palente, pure oliti žganaca ni traga. Pa ti sad vidi kome opanci a tom i džeri.

Sad kad smo vas informirali o sadržaju lupeškog želuca vratimo se malo na Jelatschic platz.

Daklem, ili što bi rekli stari Latini ergo,  napolju se stoka sitnog zuba zabavljala uz interpretacije drugova Šajete, Legena, Džulijana s tvrdim "dž", te svima nam poznate i sveopće obljubljene grupe Baruni. Apostrofirani Baruni izveli su svoju jedinu, a k tome i prigodnu uspješnicu dobro nam znanu pod naslovom "Neka pati koga smeta". Mene nije smetalo, dapače, radovao sam se gledajući kako u hrvatskim želucima nestaje palenta, pura oliti žganci. Moj želudac, pak, smjelo je vario komade pršuta, rezervirane za stoku sitnog zuba – profesija novinar, te drugove i drugarice iz komiteta kod kojih idemo po mišljenje (ma šala mala). Dok sam gledao kako omladina i ostarina u zanosu pjeva "Neka pati koga smeta Hrvatska je prvak svijeta", moj osobni moždani patuljak-vijuljak pomislio je – sigurno Europa sad umire od zavisti što smo mi požderali svu ovu palentu, puru oliti žgance, zajedno s pripadajućim im jogurtima "Dukat" & jabukama neutvrđenog porijekla.

 

P. S. Da Car ne bi crko od muke, moram napomenuti da je najveću jutarnju žderačinu od stoljeća sedmog u Hrvata organizirala Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", te da ćemo možda nakon ove bizarne epizode ući i u Guinnessovu knjigu rekorda. Pa neka pate dušmani. Krepat od palente, pure oliti žganaca, ma ne molat! 

 

P. S. S. Hvala Petru Lukoviću, upućeni će znati zašto.