Strme staze do Bijele kuće

Dunga

4. veljače 2009.

Strme staze do Bijele kuće

U Hrvatskoj su već objavljene Obamine knjige (“Snovi mojega oca. Priča o rasi i naslijeđu” i “Odvažnost nade”, obje lani, prije izbora u SAD) i – jako su dobro prošle. To znači da interesa za fenomen Obame u našoj zemlji itekako ima, što može dovoljno reći i o tome kako će proći knjiga Dražena Lalića “Obama: Strme staze do Bijele kuće“. Među ostalim Lalić se u svom uratku hrvao s pitanjem što je to što privlači ljude Baracku Obami, čak i na ovim našim paralelama

O Baracku Obami možete misliti što hoćete, ili ne misliti ništa, ali mu svatko mora priznati da je vratio (djelatnu) politiku u središte svjetskog interesa, pa i u žamor takozvanih običnih ljudi diljem dunjaluka. Uzdajući se u taj fenomen sociolog i politolog Dražen Lalić objavio je knjigu o Obaminom usponu na čelo SAD-a na dan inauguracije 44.američkog predsjednika. Tu su inauguraciju hrvatski mediji propisno ispratili, preživajući sve one detalje o opravi Michelle Obama i riječima zakletve iznemoglošću koja izaziva sažaljenje i(li) mučninu.

Naše medije i struku, s druge strane, sami izbori u Demokratskoj stranci i za predsjednika SAD-a nisu odveć zanimali, pa tako Lalić na jednom mjestu navodi da je bio jedini ovdašnji znanstvenik koji je pratio kampanju. Budući da je paralelno sa znanstvenim istraživanjem Lalić izvještavao za “Novi list”  - knjiga se temelji na boravku autora u SAD-u između 9.listopada i 21.studenoga prošle godine, što je čini zbirkom reportaža i tekstova politološke i sociološke tematike - uočio je i kako izbore osim njega prate još dva, tri novinara iz Hrvatske, koji su inače i dopisnici iz Amerike.

Pitanjem što je to što privlači ljude Baracku Obami, čak i na ovim našim paralelama hrvao se i Lalić, pokušavajući iz reakcija posjetitelja na Obaminim skupovima, u medijima i kod svojih sugovornika pronaći točku u kojoj se spajaju poruke novog predsjednika SAD-a i želje i očekivanja birača i(li) (polu)zainteresiranih promatrača. Opisi američke sadašnjosti u knjizi prošarani izletima u političku i društvenu povijest Amerike o kojoj se u nas uglavnom ne zna ništa. Recimo, tko bi očekivao da su za vrijeme Građanskog rata u Americi demokrate bile pretežito za secesiju? Ili, zašto su Hispanoamerikanci dosada većinom glasali za Republikance? O povijesti atentata na američke predsjednike zna se dosta toga, ali manje je poznato da su atentate iskusili i Franklin Delano Roosevelt i Ronald Reagan itd.

Više o “Strmim stazama do Bijele kuće“ doznajte u našoj rubrici Čitali smo, klikom na ovih sedam znakova: XOXOXOX