Lupež u izbornoj noći kod novog, starog predsjednika

Dunga

17. siječnja 2005.

Lupež u izbornoj noći kod novog, starog predsjednika

Opet se Lupež našao na zadatku u izbornom stožeru starog, a i novog predsjednika republike nam Hrvatske, u koji se moglo ući tek nakon tri provjere različitih osiguranja, među kojima je treća ujedno i najteža. Ostatak večeri, sve po starom, puno gužve (1.500 akreditacija), malo skandiranja, uglavnom "Sti-pe, Sti-pe", ali i "Mi-la-ne, Mi-la-ne" (Milan Bandić op. a.) i ponešto zanimljivih osoba. Eh da, i mnogo pjesmi i pjesmuljaka


"Ja na konju, oni dole ...", to je, ako ćemo biti zlobni i maliciozni, Stipe Mesić mogao prvo pomisliti kada je u 21.15 minuta izborne noći izašao pred okupljenu raju u Stožeru. Organizator je podijelio 1.500 akreditacija, a koliko se moglo vidjeti, sve su iskorištene. Svi žele biti s pobjednikom kad se pobjeđuje, a osobito kada su tako, kao sada, sigurni u pobjedu. A koliko god vjerovali najavama iz stožera Jadranke Kosor, bilo je jasno da popularni Stipe može samo sam sebe pobijediti. No, ajmo na poso', ajmo na zadatak.

Da bi se ušlo te noći u Stožer mora se proći tri kontrole. Jedan punkt držali su zaštitari AKD zaštite, drugi kombinirane snage predsjednikova osiguranja i, bit će, samog osiguranja stožera. Kad si došao pred treći, mogao si biti podvrgnut još jednom pretresu, ako netko procijeni da si sumnjiv. Nismo primijetili da je tamo pravljeno dodatnih provjera. U Stožeru je vladala takva gužva da je korpulentni haenesovac Radimir Čačić morao davati intervju, nekoj televiziji iz zemalja nekadašnje države, na stepenicama.

U glavnoj dvorani nađosmo se baš u momentu kada je uletio alfa i omega zagrebačke gradske politike Milan Bandić-Banda, s naramkom svježih rezultata iz Zagreba. Do ulaza ga je dopratio jedan od prvih suradnika Zvonimir Šoštar, gradski šef za zdravstvo, koji se u zadnje vrijeme proslavio smjenjivanjem ravnatelja bolnice Sv.Duh, Dalibora Krpana na pravdi Boga.
- Pobjeda, 71 posto! - galamio je Bandić svojti koja se odmah zalijepila za skromnog političara s zagrebačke Pešćenice. Izljubio se i izgrlio s jedno sto ljudi, a potom mu se na leđa objesio najpoznatiji "zagrebački čuvar plaže u zimskom periodu" Zvonimir Sunara Suki.
- Idi Milan odmaraj se, trebaš nam zdrav, ajde! - vikao je Suki za Bandom koji je krstario dvoranom upitkujući se s brojnim uzvanicima.

Jedna grupica spontano je zaskandirala "Mi-la-ne, Mi-la-ne!", što nije prihvaćeno od ostatka dvorane. Ipak se te večeri uglavnom skandiralo "Sti-pe, Sti-pe!". Gradski i nacionalni esdepeovci gledali su da se baš ne druže s ekipom iz HNS-a, i obratno. Tako su samoražalovani Srećko Ferenčak i megafon stranke Boris Blažeković uglavnom pribivali u dvorani za novinare, dok su se esdepeovci tiskali s ostalom rajom. Evo nam na fotografiji i gospodina Hrvoja Sontakija, prvoborca za Mesićevu karijeru na Pantovčak, kojeg smo pobliže opisali (tko je i što radi) u prošlom javljanju iz Stožera izbornog pobjednika. Za ovu priliku Sontaki je obukao i kravatu s Mesićevim likom, a, inače se, uglavnom pravio da ne pozna Lupiginog izvještača. No, ne vjerujemo da se radi o gizdavosti, nego o činjenici da takav ugostitelj dnevno upozna barem pedeset novinara i podijeli isto toliko vizitki svog "Kitokreta".

Životopisnih likova, znači, opet nije nedostajalo. Hercegovački mesari Lijanovići najavili su, o čemu tisak danas bruji, novi brand - "Stipina pašteta". Bit će i juneća i pileća, vele. No, nas je više privukao gospodin s fotoaparatom i oblekom a la Ilija Čvorović. Dobro, nismo provjeravali je li aparat ruski i vozi li moskvića, ali zato su tu šešir i prsluk crne boje, kao i veliki radijus kretanja. Osim što sam voli fotografirati, gosn. Čvorović voli biti i fotografiran, osobito u društvu estradnih zvijezda kakav je Šajeta.

Šajo je, naravno, vrtio prigodni hit, ime mu znate, ali za ovu prigodu angažirani su i tamburaši, čije ime u općoj gunguli nismo uspjeli doznati. Tako se, uz kombinaciju refrena "Širok' šor lediiinaa, čuvaj se jedinaaa, seoskih mangupaaa", "Jooj Anice, ne na kišu, ne na kišu, bez kabaniceee ej", s jedne, i "Leteeća Barbaraa" i "Mojega sina ona sada za ruku pejaaa", čekao rezultat Državnog izbornog povjerenstva. Naravno, istodobno su jake bojne "Janjećih brigada" pustošile brojne stolove s hranom i Kutjevačkim vinima, raspoređene u lobijima oko glavne dvorane. Vaš reporter je radio, pa kad je došao do stolova, mogao se okrijepiti mladim lukom i kolačima (sjeti se one prve fotografije!). Aferim!

I, rezultat je stigao, šampanjac je otvoren, predsjednik Republike najavio je što sljeduje - jedinstvo svih za ulazak u Europsku uniju. Nije se svetio, ni osvrtao na prljavu kampanju. Bez teških riječi, sve po jusu političke korektnosti. Na odlasku reče jednom od simpatizera:
- Mića, ništa ne piješ?