ODGOVOR JURICE GUDELJA: "Narušene su moje slobode"

Lupiga.Com

24. siječnja 2019.

ODGOVOR JURICE GUDELJA: "Narušene su moje slobode"

U svom odgovoru na kolumnu Ahmeda Burića, objavljenu ovoga tjedna na Lupigi, Jurica Gudelj navodi sljedeće:

"U kolumni g. Ahmeda Burića koja je objavljena 23. siječnja 2019. godine pod naslovom BURE BARUTA: Mučnina u čudnoj šumi, koristi se govor mržnje protiv mene zbog izjave koju sam dao u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u 2'.

Ne ulazeći u polemiku o stavovima koje je g. Burić iznio u navedenoj kolumni, jer kolega ima pravo na svoje mišljenje o bilo kojoj temi i ja to poštivam, moram istaknuti kako je ipak nedopustivo da grubim etiketiranjem i govorom mržnje dovodi u pitanje moju i sigurnost moje obitelji. Naime, u jednom dijelu spomenutog teksta, g. Burić piše sljedeće: 

'Uz neko 'kontramišljenje' nekakvog HDZHBUZP Gu(n)delja bez imalo sumnje u to što govori (takvi su vam uvijek takvi), govorio o obespravljenosti hrvatskog naroda, a o čemu bi drugom.'

U gore navedenom citatu navedena je vrlo opasna fraza koja u pitanje dovodi moju sigurnost, a to je 'UZP'. Iako g. Burić etiketirajući me ujedno i kao osobu koja podržava HDZ i HB (vjerojatno ideju Herceg Bosnu) izravno pokušava urušiti moj ugled, on time mene niti moju obitelj ne dovodi u izravnu fizičku opasnost. No, etiketom 'UZP' (udruženi zločinački pothvat) on izravno ugrožava moju sigurnost, s obzirom na to da ja živim u Bosni i Hercegovini, gdje je danas etiketa 'UZP' postalavrlo opasna, odnosno postala je prikriveni sinonim za 'fašist' te je time dao legitimaciju da se izvrši fizičko nasilje nada mnom i mojom obitelji.

Zbog učestalog sličnog etiketiranja hrvatskih novinara u BiH već su pokrenuti procesi kod Vijeća za tisak Bosne i Hercegovine, a ovim putem želim skrenuti pozornost i hrvatskoj javnosti kako je etiketiranje nekoga kao 'UZP' govor mržnje i poziv na linč. Zbog toga molim da objavite ovo reagiranje, jer su pisanjem Vašeg kolumniste narušene moje slobode a u pitanje dovedena i osobna sigurnost kako mene tako i moje obitelji.

Želim napomenuti, također, kako poštujem pravo g. Burića na njegovo mišljenje kao i njegovo pravo na specifičan stilski izražaj. Stoga mi ni malo ne smeta njegovo igranje mojim prezimenom (Gudelj), ali moram reagirati na ono što ugrožava moju slobodu.

Kako je Lupiga.com medij otvoren za različita mišljenja i polemike, što ste dosada nebrojeno puta pokazali i dokazali, očekujem da objavite ovo moje reagiranje i na taj način čak i potaknete polemiku o više ili manje prikrivenom govoru mržnje u medijima što je sve češća pojava u različitim regionalnim javnostima."

Jurica Gudelj

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube/Nedjeljom u 2