Sasvim prirodan odnos

Ivor Car

27. veljače 2003.

Sasvim prirodan odnos

Žena hoda tri metra iza muža i sva je iskrivljena pod težinom tereta kojeg nosi, dok njen muž lagano šetka i puši svoju cigaretu! Smatrate li kako je to smiješno ili držite kako je to krajnje žalosno? Što biste tek rekli kada bi ste saznali da je ona snimljena u našoj blizini, zemlji udaljenoj tek nekoliko stotina kilometara od većine vas.

Položaj žena u Albaniji još uvijek je i više nego loš. Koliko god da ova fotografija na prvi pogled izaziva smiješak, neuporedivo više trebala bi u našim glavama sijati tugu, jer spoznaja da takvo nešto na ovoj planeti još uvijek postoji, i to ne tako daleko od nas, jednostavno je strašna. Fotografija je snimljena na magistralnoj cesti kod Elbasana, mjesta nedalekog od glavnog albanskog grada, Tirane. Na njoj jasno možete vidjeti kako žena tegli hrpu granja pod kojom se sva pognula, dok njen, vjerojatno suprug, lagano šetka tri metra ispred nje i pušika svoju cigaretu.
Grubo i nadasve generalizirano moglo bi se reći kako su u ruralnim dijelovima Albanije žene nepismene, potpuno inferiorne muškarcu pa prema tome ne dolazi u obzir bilo kakvo sudjelovanje žene u dijalogu o svim važnijim životnim pitanjima. Ženina glavna funkcija je rođenje djeteta, i to ako je ikako moguće muškog. O važnosti rođenja sina, ili bolje rečeno o nevažnosti kčerkinog rođenja govore i ovi stihovi:

Za prvom djevojčicom tuguje kuća,

za drugom plaču grede što kuću drže,

za trećom strehe kapaju žuč,

za četvrtom i drugima dolaze boginje, ovčije i male, dolazi kuga!

Tako je to, jer za rođenje ženskog djeteta se drži da donosi nesreću i probleme u kuću. Pitamo se samo tko bi onda nosio ovo granje! Dakle, sve u svemu još uvijek je na snazi onaj tradicionalni sistem vrijednosti prema kojem žena mora raditi sve poslove oko kuće, dok joj suprug nikada ne pomaže, jer time bi samo pokazao svoju slabost. Tko zna možda je ovom tipu s fotke užasno žao svoje supruge i u sebi roni suze, ali ne smije pokazati kako je slabić. Tko zna, iako čisto sumnjam!