Bahrein na izborime bira i žene

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Bahrein na izborime bira i žene

Bahrein, arapska državica koja je Hrvatsku priznala 18. siječnja 1993. godine, krenula je danas boljim putem. Održani su općinski izbori u kojima po prvi puta u 31-godišnjoj neovisnosti Bahreina, građani mogu birati i političarke. Ipak čini se kako niti jedna neće biti izabrana. Sve one kojima su ovakve teme dosadne obradovati ćemo i jednom zanimljivošću.
Bahrein je otočna arapska državica u Perzijskom zaljevu. Za razliku od svojih velikih susjeda, Bahrein se sve manje bavi s naftom te je postao međunarodnim bankovnim središtem. Na 620 kvadaratnih kilometara živi oko 650 000 osoba. Vlast u državi je ustavna monarhija, a monarh je Amir Hamad bin Isa Al Khalifa, dok je premijer Bahreina još od 1971. godine ista osoba, Khalifa bin Salman Al Khalifa. Svoju državnost Bahrein je izborio tek 1971. godine do kada je bio pod vlašću Velike Britanije. Zanimljivo je i kako se Bahrein "zamjerio" našim susjedima, budući da je prije njih dobio internet domenu bh., pa su se tako Bosanci, kao što već znamo morali zadovoljiti s onom ba..
Osnovni problem ove državice je taj što je stanovništvo podjeljeno na Šiite i Sunite u omjeru od 6:4, što je uzrokovalo konstantne nemire onih brojnijih. Stvar je odlučio ispraviti kralj Hamad koji je krunu (inače već dva stoljeća u posjedu iste obitelji) preuzeo 1999. godine, nakon smrti svog oca. Pokrenuo je neke pozitivne gospodarske, ali i političke reforme, koje državu trasiraju na dobar put. Jedna od reformi je i povod ovoj vijesti, a taj je da su danas održani prvi općinski izbori na kojima se moglo birati i političare ljepšeg spola, dakle žene. Smatra se kako je to svojevrsna generalna proba za opće izbore, koji će se držati u listopadu ove godine, a sve s ciljem zbiljskog prelaza s apsolutne monarhije u demokraciju. Od 306 kandidiranih na općinskim izborima, 30 je žena, no ipak se očekuje kako niti jedna od njih neće biti izabrana za jednu od 50 ponuđenih fotelja. Po tradicionalnom islamskom zakonu na izbornim mjestima će postojati dva reda, jedan za glasače, a drugi za glasčice. Svejedno izgleda kao lijep početak u Bahreinu, zemlji koja ima bruto nacionalni dohodak po glavi veći čak 3 puta, nego li je onaj hrvatski.
Za kraj još samo jedna zanimljivost vezana uz Bahrein i žene. Naime, tamošnji liječnici smiju vršiti preglede ženskih spolnih organa, ali samo pod uvjetom da na njih ne bace direktan pogled. Pitate se pa kako onda pregledavaju? Riješenje je jednostavno, koriste se ogledalima!