PROJEKCIJA FILMA O ITAS-U U RIJECI: Vlasnike smo istjerali van i uzeli stvar u svoje ruke

Lupiga.Com

10. kolovoza 2018.

PROJEKCIJA FILMA O ITAS-U U RIJECI: Vlasnike smo istjerali van i uzeli stvar u svoje ruke

Dragutin Varga, borbeni je sindikalist tvornice ITAS iz Ivanca. Ta tvornica danas je najbolji primjer uspješne radničke borbe i očuvanja proizvodnje i radnih mjesta uslijed stečaja do kojega je dovela pljačkaška privatizacija. Iako je sve bilo spremno za rušenje tvornice, prodaju strojeva i masovno dijeljenje otkaza radnicima, ITAS-ovci su preuzeli stvar u svoje ruke i danas su jedini vlasnici i krojači sudbine ove tvrtke i tvornice koja uspješno posluje, koja je zadržala i proizvodnju i radna mjesta. Kako je do toga došlo, ispričao je kao protagonist dokumentarnog filma „Tvornica je naša“, koji se u organizaciji Radničke fronte prikazuje večeras u 20 sati na Kantridi u Rijeci kod "Morskog prasca".

TVORNICE RADNICIMA: Provalili smo u pogon, zauzeli ga i nismo izlazili!

"Nakon višegodišnje agonije, polakog i sustavnog zapuštanja domaće brodogradnje koju sada pokušavaju preuzeti i uništiti zemljišni špekulanti, RH za bilo kakvo rješenje ove za makroekonomiju strateške industrije trenutno čeka odgovor i odobravanje planova rekonstruiranja od Europske komisije. Program rekonstruiranja naručen je od nesposobne i korumpirane uprave Uljanika, u čijem je sastavu riječki 3. maj, i zasigurno čak i ako prođe, neće donijeti svjetlije dane ovoj industriji. Pred brodogradnjom i nastavkom ove industrije su dani puni upitnika, uprave rade protivno interesu industrije i radnika, 'žuti' sindikalisti umrtvljuju eventualne glasove otpora. Lokalna vlast nema sredstava niti političke volje napraviti ništa, a država mora stajati sa strane i prepustiti tradiciju brodogradnje 'tržištu' što ujedno znači i moguće stečajeve, prodaju imovine, otpuštanja, smanjenje i naposljetku gašenje proizvodnje. Jedino moguće rješenje je radničko samoorganiziranje, te prisiljavanje i lokalne i državne vlasti na spas posrnule, ali po domaće gospodarstvo izrazito bitne industrije", poručuje RF.

Film redateljice Vedrane Pribačić govori o tome kako se obraniti od nesposobnih, preko noći licenciranih stečajnih upravitelja i lopovskih novih vlasnika koji su nekoć profitabilnu tvornicu odlučili upropastiti.

"Novim vlasnicima računica je jednostavna: upropasti proizvodnju, otpusti radnike i prodaj zemlju i nekretnine, te na taj način ostvari u kratkom vremenu milijunsku dobit. Ovo je ključ po kojem se odvija(la) privatizacija u Hrvatskoj. I na žalost, nevjerojatno uspješno. U gradiću Ivancu pored Varaždina, grupa od 200 metalaca tome je rekla ne. Vidjevši smjer u kojem ide privatizacija njihove do tada profitabilne i prije svega voljene tvornice, nakon štrajkova i prosvjeda na koje nitko nije obratio pažnju, zaključili su da se tvornica brani iznutra. Izbacili su fizički nove vlasnike na cestu, zabranili im ulazak u tvornicu zauvijek, organizirali straže i štrajk glađu do ispunjenja uvjeta, poslali lopove na sudove i uspjeli otkupiti tvornicu u stopostotnom vlasništvu", navodi se u opisu filma.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube