Prijedlog za malo poduzetništvo u Hrvata

Navar Glibotić

29. siječnja 2004.

Prijedlog za malo poduzetništvo u Hrvata

Tko kaže da se tu kod nas ne može razviti unosan biznis? Evo, sad dolje niže, pod opširnije, možete pročitati o četvero ljudi koji su zamalo zaradili 630 000 kuna, ali im to, opet, zamalo nije uspjelo. No, neuspjeh nije njihova krivica, za neuspjeh je kriva jedna zmija. Ukoliko želite vidjeti kako uspjeti ili barem probati uspjeti, kliknite na
Elem, dakle, četvorka u sastavu Slavko K., Tanja G., Maja I. i Mirhata H. dala je oglas da traži vozača za svoje poduzeće smješteno u Jurišićevoj ulici. Kada bi kandidati za posao došli, poslani su preko ulice u "ordinaciju", gdje je ordinirao Slavko, inače ugostitelj. On bi stetoskopom malo prošvrljao po kandidatima, izbacio dvije-tri latinske sintagme i izgledao strašno pametno, što je bilo dovoljno da svi zabriju da je on fakat doktor.

Dodatnu vjerodostojnost davala je Tanja G., koja je i za ozbač medicinska sestra, te je vadila krv ljudima, a kandidati su predavali urin. Dotur Slavko nakon nekog vremena toliko se uživio u ulogu da je kandidatima govorio da imaju neke bolesti (normalno, izgovarao ih je na njegovom drugom materinjem jeziku, latinskom) i prepisivao čajeve.

Za liječnički pregled lukava četvorka je uzimala 700 kuna po osobi, a ukupno su preveslali 40 kandidata prije nego ih je USKOK "ugrizao". Koliki je bio potencijal ovog posla svjedoči činjenica da se na oglas javilo 900 osoba. Devetsto puta sedamsto jeste 630 000 kuna, pa se vi mislite. Sve se to odigralo u veljači prošle godine, a dolijali su kada je jednom kandidatu cijela priča postala sumnjiva.