BMW ili ZMW, nenamjerna sličnost?

Ivor Car

24. veljače 2003.

BMW ili ZMW, nenamjerna sličnost?

Pitamo se pitamo kako li će završiti sukob dvaju svjetskih giganata automobilske industrije. Sukob između BMW-a i ZMW-a, nastao je kada se kragujevačka Zastava odlučila prozvati ZMW-om, što se Bavarcima nikako nije svidjelo, jer im smrdi na plagijat. O tome vaš novinar ne može odlučiti, ali koji auto je bolji, to može! U čemu je prevara i tko se krije iza svega, pročitajte u
Dakako, odmah smjesta odlučujem kako je bolji automobil njemačke proizvodnje, onaj o čijoj proizvodnji raspravljaju ljudi u jednom neboderu, nedaleko od meni iznimno dragog muenchenskog Olympiaparka, a na čijem krovu piše BMW. Dakle, jasno je! I meni, a i svakom tko je makar jedamputa sjeo u stojadina i u, budimo skromni, vršnjaka mu, BMW kockicu. No, to nikako nije tema ove novice, već je njena tema prijetnja BMW-a, jedinom proizvođaču automobila na području bivše Jugoslavije, pa i dosta šire.
Nijemci su bili jasni. Oni će tužiti kragujevačku Zastavu, ukoliko se nazovu onako kako je planirano - Zastava motor works, iliti skraćeno ZMW. Nijemci smatraju kako skraćenica s kojom završih prethodnu rečenicu, upravo neodoljivo podsjeća na naziv njihove tvrtke, a to, drže, nije u redu.
Sve je počelo kada je prije samo par mjeseci Zastava potpisala predugovor s američkom kompanijom "New Car Company", a u kojem piše kako bi se njihova zajednička tvrtka, koja bi "palila i žarila" sjevernoameričkim tržištem, trebala zvati ZMW. Prema daljnim planovima Ameri bi u Zastavu uložili najmanje 150 milijuna dolara čime bi postali 80-postotni vlasnici tvrtke. Osim toga obećali su kako bi proizvodili 220 000 automobila godišnje, od kojih bi tri četvrtine prodavali isključivo u inozemstvu. Zvuči nevjerojatno, ali tako su rekli. Druga je stvar što iza spomenute američke kompanije stoji Malcolm Bricklin, čovjek koji među "poslovnjacima" nikako nije na dobrom glasu, a čak bi se moglo reći kako je svaki njegov poslovni pothvat završio financijskom katastrofom. Jedna od tih katastrofa bila je i izlet zvani Yugo Amerika, koji je 1989. godine doživio potpuni krah, a uslijedilo je ismijavanje na sve načine malog automobila popularnog u mnogih Hrvata. Ukoliko još uvijek niste shvatili "ozbiljnost" cijelog nauma, spomenut ćemo Malcolmov slogan, koji glasi "ZMW, it's not BMW". Je li vam sada jasnije? Na moguću tužbu BMW-a zbog zlouporabe njihovog imena, Malcolm kaže kako je potpuno neosnovana jer Z je na kraju abecede, dok je B na njenom početku! Je li vam sada potpuno jasno?
Za sada su Nijemci još uvijek mirni, poslali su tek dvije opomene, jednu vladi Srbije, a drugu Malcolmovoj kompaniji. Valja spomenuti kako postoje neka nagađanja da bi BMW u slučaju spora, isti i dobio, a naknada bi mu mogla biti cijelokupna Zastavina imovina. Pa možda je to i novi, poprilično originalni način privatizacije! Tko zna? Vašem novinaru još uvijek jedino nije jasno čemu tolika panika, jer čak i da na Zastavinom vozilu piše BMW, on ga ne bi kupio!