Tražim kuću za Austrijanca!

Ivor Car

27. siječnja 2003.

Tražim kuću za Austrijanca!

Ova novica nastala je kao potraga za odgovorom na pitanje koje mi je postavio jedan poznanik, strani državljanin. Pitanje glasi: koliko koštaju stare kuće u Istri? Pa da vidimo koje su cijene nabili silni glumci, pisci, slikari i ostali umjetnici koji pokupovaše kuće u Istri i izreklamiraše je kao idealno mjesto za inspiraciju i punjenje životnih baterija, uz neksenofobične susjede.

Unazad zadnjih nekoliko godina hit hrvatskih nekretnina su zasigurno stare istarske kuće, a reklo bi se kako je to sada samo zabava za imućnije građane zapada Europe. No, prvo da pojasnimo zašto Lupiga brije o istarskim kućama. Ima nekoliko dana jedan moj dobro situirani poznanik, Austrijanac, zamolio je mog nesituiranog prijatelja, Bugojanca, da se raspita o cijeni starih kuća u Istri. Nigdje drugdje, već samo u Istri. Unutrašnjost našeg najvećeg poluotoka ili njegova obala, svejedno je! A taj moj prijatelj za raspitivanje je zamolio mene, i tako ja pođoh u potragu za cijenama kuća u Istri.
Prema podacima našeg Ministarstva unutarnjih poslova, od svih hrvatskih županija najviše kuća stranci su kupili u Istarskoj županiji, pa nije ni čudo da istu stvar želi i moj poznanik. Pogađate kako u toj kupnji vode Nijemci, i to sa 419 kupljenih kuća, a nakon njih najrastrošniji su Austrijanci koji su kupili 183 kuće u Istri. No, ti podaci nisu sasvim relevantni, jer poradi birokratskih poteškoća i još hrpe drugih što problema, što problemčića, stranci se odlučuju na kupnju kuće na neki drugi način, a najčešći od njih je taj da u njihovo ime kuću kupi neki njihov poznanik, Hrvat, nakon čega se internim ugovorom riješe odnosi između pravog i onog drugog vlasnika, vlasnika na papiru. Takvo rješenje poznata je stvar i što je još važnije legalna je, a što je najvažnije takvo rješenje nema  nikakvoga obzira prema onim trabunjanjima iz zakonika, koji govore o tamo nekom reciprocitetu.
U početku bijaše povoljno kupiti neku napuštenu kućicu u unutrašnjosti Istre, potom je adaptirati i od nje napraviti raj na zemlji. No, uskoro to postade trend, a znamo kako trend sa sobom donosi i veće uloge, ponajviše zahvaljujući imidžu koji su Istri donijeli  razni slikari, pisci, glumci, glazbenici, i ini umjetnici, pozivajući se na inspiraciju koju nalaze u nedirnutoj istarskoj prirodi i tako povoljne i jeftine kućice, postadoše povoljne samo nekim rijetkim, a jeftine čak ni njima. Jer za novce koje morate izdvojiti za kupnju kuće u Istri, u Slovačkoj možete kupiti gotovo pet kuća. Prednost Istre nad ostalim, ne samo hrvatskim krajevima mnogi vide u liberalnim, neksenofobičnim ljudima koji tamo obitavaju, ljudima koji prihvaćaju druge bez obzira na nacionalnost, vjeru i neke druge stvari, koje su nekim drugim ljudima ključni kriteriji pri ocjenjivanju nekog ljudskog bića.
Službeni podaci govore kako je u zadnjih šest godina u Istri prodano više od 5 000 starih, autohtonih istarskih kućica. A što to autohtono znači? Pa recimo ukratko kako to znači da su to kamene kućice, s debelim zidovima, čak debljim i od pola metra. Uglavnom se autohtonima drže one sagrađene na tri etaže, s tim da se prva etaža ili prizemlje upotrebljavala kao konoba, druga kao kuhinja s ognjištem, a treća kao mjesto za spavanje i skladište. Vrata su se obično nalazila s južne strane kuće, kao i veći prozori, budući je ta strana zaštićenija od za to podneblje čestih i jakih udara vjetra.
Napomenimo da su kućice koje se traže uglavnom površine od nekih stotinu kvadratnih metara, i da bolje idu one iz unutrašnjosti, nego one iz priobalja. Pa da pređemo na cijene. Prvo smo zavirili u neizbježni Plavi oglasnik, da vidimo što se tamo nudi. A nudi se primjerice, stara kuća u Vabrigi (nedaleko od Poreča), na tri etaže, naravno, s 90 kvadrata i sa oko samo 100 kvadrata okućnice. Cijena – sitnica, 75 000 eura ili da se podsjetimo kako je to izgledalo prije – 150 000 njemačkih maraka. Kamena kuća u Balama nešto je povoljnija, njenih 100 kvadrata cijeni se na tek 38 000 eura. No, Medulin koji se može pohvaliti blizinom mora, ujedno se može pohvaliti i skupoćom. Naime, 150 kvadrata u Medulinu raspodijeljenih na tri etaže, stoji nevjerojatnih 110 000 eura. Ipak vratimo se mi povoljnijim kućama, a najpovoljnije su one u ruševnom ili predruševnom stanju, one u koje je potrebno uložiti nekih desetak tisuća eura ili više kako bi se one pretvorile u useljiva izdanja. Od takvih kuća u Oglasniku smo naišli na nekoliko solidnih ponuda. Tako za samo 9 000 eura u Roču možete postati vlasnikom kuće od 75 m2 uz 2100 m2 okućnice. U Vižinadi nešto manju kuću možete dobiti za 13 000 eura, a u Fernetićima za 15 000 eura. Koliko ćete eura uložiti u adaptaciju ovakvih povoljnih kućica ovisi o vama i vašim apetitima, a uvjet je taj da arhitektonskim pothvatima ne smijete narušiti izvornu tradiciju.
Iako neslužbeno saznajemo kako se primjerice u Motovunu sređene kuće mogu pronaći već za nekih 40 tisuća eura, ljudi na terenu kažu i kako kvadrat takve kuće košta od 300 do 400 eura. Tražeći još ponešto na webu naišao sam i na zanimljivu tvrtku koja se odlučila na zanimljiv biznis. Naime, oni su svojim kupcima odlučili ponuditi komfor kakav zahtijeva sadašnjica, a ujedno ispoštovati tradiciju istarske arhitekture, pa prodaju novoizgrađene replike starih istarskih kućica u unutrašnjosti Poreštine. Riječ je o kućicama sa otprilike stotinu kvadrata i oko četiri stotine kvadrata okućnice, a cijene su od 50 000 do 75 000 eura, naravno u roh-bau varijanti. 
E sada kada vam kažem kako jedna novogradnja, apartman od također stotinjak m2, uz samo more, u većim turističkim središtima Istre vrijedi nešto manje od 100 000 eura, sami odlučite što je bolje, ovo ili neka kamena kućica u mirnoj unutrašnjosti Istre!