Potpis za ili protiv neovisnosti Kosova

Ivor Car

12. ožujka 2007.

Potpis za ili protiv neovisnosti Kosova

I dok na Balkanu proslavljeni Olli Rehn, povjerenik Europske unije za proširenje, upozorava da velike sile više ne bi smjele odugovlačiti rješavanje budućeg statusa Kosova, pogotovo sada kada su neuspješno okončani pregovori između kosovskih Albanaca i Srba, na stotine osoba svakoga dana potpisuju web peticiju za priznanje Kosova, kao i dijametralno suprotnu peticiju "No Independence For Kosovo"

Web peticija za priznanje neovisne države Kosovo može se pronaći na ovom linku, a riječ je o web stranicama specijaliziranim za peticije kakvih tamo ima na tisuće. Peticiju "Recognize independent state of Kosova" ili, na albanskom, "Njiheni shtetin e pavarur të Kosovës", 13. je siječnja ove godine postavila nepotpisana osoba, a od tog ju je dana "parafiralo" preko 18.000 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana prikupljeno je preko 260 novih potpisa. No, još uvijek je to poprilično daleko od zacrtanog cilja - 50.000 potpisa.

Međutim, zanimljivo je kako je i druga strana postavila peticiju  - "No Independence For Kosovo" (vidi ovaj link) - kojoj skupljanje potpisa ide neusporedivo bolje. Iako postavljena tek 1. veljače, odnosno više od dva tjedna kasnije nego "konkurentska", na njoj se do današnjeg dana našlo gotovo 44.000 potpisa, a samo u posljednja 24 sata potpisalo ju je preko 1.000 osoba.

Inače, u subotu su okončani pregovori izaslanstva Srba i kosovskih Albanaca o "kompromisnom rješenju za budući status Kosova", i to, kako je ocijenio posebni izaslanik UN-a za Kosovo, Martti Ahtisaari, bez ikakvih rezultata. Isti taj Ahtisaari, inače bivši predsjednik Finske, mučno je zaključio da je ovime iscrpljen potencijal za pregovore te da će do kraja ovoga mjeseca predložiti Vijeću sigurnosti UN-a da donese konačnu odluku. Podsjetimo kako su pregovori dvaju izaslanstava imali čak 17 krugova na kojima su predstavnici kosovskih Albanaca ponavljali da neće prihvatiti nikakve institucionalne veze sa Srbijom, dok je izaslanstvo Srba tvrdilo da je nedopustivo da se oduzme 15 posto srbijanskog teritorija.