Na Kosovu zbog NATO bombardiranja broj umrlih od raka povećan za 120 puta

Ivor Car

8. ožujka 2005.

Na Kosovu zbog NATO bombardiranja broj umrlih od raka povećan za 120 puta

Broj umrlih od karcinoma pluća, kostiju, jetre i drugih organa na Kosovu je u posljednja dva mjeseca povećan za nevjerojatnih 120 puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog tome stručnjaci nalaze u bombardiranju zračnih snaga NATO saveza, koji je 1999. godine žario i palo tim područjem koristeći streljivo s osiromašenim uranom

Broj umrlih od karcinoma pluća, kostiju, jetre i drugih organa u posljednja je dva mjeseca na Kosovu uvećan za 120 puta u odnosu na isto vrijeme prošle godine i sve se glasnije govori kako se radi o pravoj epidemiji.

Stručnjaci su posve uvjereni da je epidemija raka na Kosovu povezana s bombradiranjima zračnih snaga NATO saveza iz 1999. godine, ali ne postoje znanstveno ispitani i potvrđeni dokazi.

Bombe kojima su gađani vojni ciljevi ondašnje SR Jugoslavije, bile su sačinjene od osiromašenog urana koji je, prema pisanju srbijanskih medija, uzročnik tako strahovitog broja oboljelih od karcinoma. Posebno je zabrinjavajući podatak da se do sada broje samo registrirani slučajevi oboljelih od karcinoma u zdravstvenim centrima i bolnicama, dok veliki broj ljudi na Kosovu umire čak i ne znajući od čega.

Tijekom proteklih godinu dana, lokalne su zdravstvene stanice, a posebno one koje djeluju u sredinama gdje žive Albanci, uspješno apelirale na trudnice da se obavezno podvrgnu ultrazvučnom pregledu, što je za tamošnje stanovništvo, sve do nedavno, bilo nezamislivo.

– Rezultati pregleda su poražavajući. Svaka četvrta žena morala je prekinuti trudnoću iz straha liječnika koji nisu mogli sa sigurnošću reći hoće li novorođenče biti zdravo. Pregledi su dali rezultate, jer na Kosovu žene sve rjeđe rađaju djecu s urođenim manama, kaže jedan liječnik iz Prištine.

No, posljedice bombi sa siromašnim uranom nisu briga samo Kosova. Naime, poznato je da su borbeni avioni NATO saveza nekoliko tisuća bombi s osiromašenim uranom tijekom akcije 1999. godine ispustili u Jadransko more. Sjećamo se naslova "Jadran – smetlište streljiva s osiromašenim uranom".

Prema nekim napisima, navodno je u Jadran ispušteno 6 tisuća bombi s osiromašenim uranom tijekom vojne intervencije NATO-a u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji. Štoviše, sredinom 1999. godine NATO je i službeno priznao postojanje tri zone promjera 18 km za izbacivanje streljiva u Jadranskom moru, u neposrednoj blizini hrvatskih teritorijalnih voda, i to u međunarodnim vodama u visini istarskog Novigrada, Lošinja i Dugog otoka. Postavlja se pitanje – prijeti li i nama epidemija karcinoma.


Preneseno sa Ekoforum, Novi list