ČOVIĆU DODIJELJEN POČASNI DOKTORAT: „Premijeru, dali ste dodatni legitimitet lošoj odluci Sveučilišta“

I.F.

19. lipnja 2018.

ČOVIĆU DODIJELJEN POČASNI DOKTORAT: „Premijeru, dali ste dodatni legitimitet lošoj odluci Sveučilišta“

„Vani, na hodniku, među fotografijama počasnih doktora, i ona je Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke, Vladimira Mažuranića, Tomaša Masaryka, Dorothy Hodgkin, Vladimira Preloga. Uvjerena sam da Draganu Čoviću među njima nije mjesto“, tako je na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj u svibnju ove godine govorila profesorica Đurđica Čilić, jedna od članica Senata. Na toj je sjednici odlučeno da se Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a Bosne i Hercegovine, članu Predsjedništva BiH i vlasniku luksuzne hacijende nadomak Mostara, dodijeli počasni doktorat. Vapaj profesorice Čilić nitko nije čuo i danas je Čoviću konačno svečano uručen počasni doktorat.

GLAS RAZUMA: Profesorica objasnila zašto Sveučilište nije trebalo dodijeliti počasni doktorat Draganu Čoviću

Tako je nekadašnji zaposlenik mostarske tvrtke Soko danas postao 99. počasni doktor zagrebačkog Sveučilišta. Rektor Damir Boras obraćao mu se s „akademiče“, primijetivši kako je Sveučilište prepoznalo Čovičeve „iznimne doprinose jačanju bilateralnih odnosa BiH i Hrvatske“ te njegova „vrlo značajna ostvarenja u političkom djelovanju“.

Dragan Čović
Akademik na djelu (FOTO: Hina/dc)

Podsjetimo, Boras je u svom prijedlogu dodjele počasnog doktorata Čoviću, među ostalim napisao i sljedeće riječi koje se definitivno mogu uzeti kao „vrlo značajna postignuća u političkom djelovanju“ – „Hrvati iz BiH bili su izvor iz kojeg se najvećim dijelom nadoknađivao manjak stanovništva u Hrvatskoj, a vjerojatno će tako biti u budućnosti. Stoga je važno da Hrvatska, ali i odgovarajuće hrvatske institucije prepoznaju nositelje pozitivnih pomaka za Hrvate u BiH i da im na svim potrebnim razinama dadu potporu“.

Današnjoj ceremoniji prisustvovao je u prvom redu i hrvatski premijer Andrej Plenković s tri svoja ministra, a ta je činjenica potaknula zagrebačku Inicijativu mladih za ljudska prava da reagira. 

„Prisustvom premijera RH Andreja Plenkovića i trojice ministara svečanosti dodjele, Vlada je dala dodatni legitimitet lošoj odluci Sveučilišta da počasni doktorat dodijeli Draganu Čoviću, osobi čija djela iz prošlosti zaslužuju jasnu i nedvosmislenu osudu“, stoji u reakciji Inicijative, koja podsjeća i kako je Čović za vrijeme rata u BiH bio direktor tvornice Soko gdje su zarobljenici iz zloglasnog logora Heliodrom korišteni za prisilni rad.

Dragan Čović Andrej Plenković
Zijev premijera na dodjeli počasnog doktorata (FOTO: Hina/dc)

„Nazočnost premijera u kontekstu izostanka jasne osude zločina koje su činile hrvatske vojne snage i distanciranje od zločinačke politike prema BiH 1990-ih od strane hrvatskih (sadašnjih i bivših) vlasti, šalje izrazito štetnu poruku da Hrvatska podržava takve nemoralne postupke i osobe koje su za njih odgovorne. Dodjelom počasnog doktorata Draganu Čoviću, Sveučilište u Zagrebu otvoreno propagira nacionalizam koji svojom nazočnošću podržava i premijer RH. Naime, Dragan Čović je osoba koja danas kao i devedesetih godina provodi štetnu nacionalističku politiku koja se zasniva na etničkim podjelama, relativiziranju kršenja ljudskih prava iz prošlosti, a ugrožava regionalno pomirenje. Dodjelom doktorata Sveučilište je, kako prenose mediji, istaknulo za Čovića da je započeo karijeru 'u teškim trenucima ukidanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne', čime ne samo da nije osudilo takvu politiku, već ju je nagradilo“, oglasili su se iz Inicijative mladih za ljudska prava. 

U svojoj reakciji napominju da su čelnici Herceg-Bosne i Republike Hrvatske 1993. i 1994. godine bili ključni sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem etničkog čišćenja Bošnjaka u namjeri da preuzmu kontrolu nad teritorijem tzv. Herceg-Bosne prisilnim raseljavanjem desetina tisuća osoba, što je rezultirao brojnim ubojstvima, mučenjima i protjerivanjem stanovništva.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/dc