"Plavi suncokret"

Elfrida MatučMahulja

20. prosinca 2005.

"Plavi suncokret"

... naziv je I. poglavlja moje zbirke pjesama. Ime je koje se već godinama ponavlja na raznim web stranicama koje imaju veze s pjesništvom i književnošću ... i konačno s ponosom mogu reći, naziv je manifestacije koja je održana u Iločkom dvorcu Odeschalchi, 16. ovog mjeseca. Fešta pjesništva i umjetnosti u Gradu Iloku na kraju svijeta

Da Internet može biti sredstvo koje će mudri ljudi iskoristiti za velike i pametne stvari, eto, uz projekt "pelud.net" o kome sam zaista puno pisala, svjedoči i ova manifestacija, koja će, ako Bog da, postati tradicionalnim susretom pjesnika, umjetnika i građana Iloka.

Na ovim, prvim večerima "Iločkih plavih suncokreta" sudjelovali su: Nela Puljek i Ivan Prebeg iz Belišća, Zdenko Novak iz Gata, Katarina Jerković iz Našica, Boris Nikšić (Zal Kopp) iz Osijeka, Goran Vig, Valentina Vig i Vedran Čuljak iz Iloka te moja malenkost koja je pregrmjela i buru na Krčkom mostu i svih 500 kilometara da bude sa svojim dragim prijateljima u Iloku. Za glazbeni ugođaj brinula su se gospoda iz Osijeka: Jazz duo te violončelist Željko Štrbac i zagrebački šansonijer Zdravko Dovedan-Donovan.

I što reći!?

Od dana kada su se na jednom bezveznom chatu susreli jedna "Ida" i jedan "jeremija" (Goran Vig), te na CIP-u opet jedna "Ida" i Zal Kopp; dogodilo se svašta. Pozitivnog svašta. Konkretnog svašta, pa tako, eto, i ova pjesnička večer u iločkom dvorcu.

Samo ime "Plavi suncokret" ne znači ništa drugo do minoriziranja mjesta na koje nas je život postavio da tamo budemo. I oni izgovori o udaljenosti i što sve ta udaljenost priječi i kolika je njezina uloga u svemu - padaju u vodu. Za suradnju nikakva udaljenost ne igra značajnu ulogu u današnje elektronsko vrijeme.

Plavi suncokreti označavaju ljepotu. Ljepotu različitosti. Nijanse. Ispreplitanje sjevera i juga, istoka i zapada ... a svi smo samo ljudi, i svi samo volimo lijepu riječ, i svi samo osjećamo isti poriv za darivanjem ljepote ... i vjerujte, prekrasno nam može biti svima zajedno ...

Ovo je bio pravi potez u mjesecu darivanja. Grad Ilok dobio je svoju kulturnu manifestaciju s dobrim temeljem da postane pravi mali festival pjesništva u vrlo skoroj budućnosti.