Peti dan ZFF-a oduševio "12:08 istočno od Bukurešta"

Ivor Car

21. listopada 2006.

Peti dan ZFF-a oduševio "12:08 istočno od Bukurešta"

Peti dan filmskog festivala u Zagrebu, možda smo i najbolje iskoristili od svih proteklih dana, pogledavši dokumentarac "Balkanska rock priča", izvrsni cjelovečernji "12:08 istočno od Bukurešta", te znatno manje uspješan španjolski kratki film "U rupi". Doduše, pogledao je Riječni i "Borata", ali teško je vjerovati da ćete o tome ikada išta čuti, a kamoli nešto vidjeti na ovim stranicama

Vladimir Doknić, drugim imenom Vlado Morisson, Sarajlija je koji obožava muziku i koji je svojom neobičnom pojavom "natjerao" redatelja Mladena Vekića da o njemu napravi film . Dugo godina Vlado je bio frontmen cover benda Balkan Rock Legends koji je uglavnom izvodio stvari iz repertoara yu novog vala. Njegov životni san bio je nastup u kultnom amsterdamskom rock hramu "Paradiso" u kojem su svojevremeno prašili i Rolling Stonesi. "Balkanska rock priča" progovara o novonastaloj raseljeničkoj generaciji s ovih prostora, kao i o nekim nepovratno prošlim vremenima i odnosima, no ponajviše o neobičnom zanesenjaku kakav je simpatični i pomalo ekscentrični Vlado Morrison.


Vlado Morrison pri snimanju

Iako izvrsna ideja, priča španjolskog redatelja i scenariste Davida Martína de Los Santosa i nije nešto čega ćemo se sjećati već sljedećeg mjeseca. Vjerojatno nesretno zaljubljena i, sasvim sigurno, uplakana žena, vozi se automobilom nekom sporednom cestom negdje u unutrašnjosti Španjolske. Kako uplakana žena i vožnja nisu baš najsretnija kombinacija, tako se dogodi neobična tragedija. Naime, ona se poželi ubiti i krene pravac prema provaliji, baš kada je iz suprotnog smjera došao motorista. Neizbježan sraz, bacio je teško ozlijeđenog motoristu u provaliju duboku desetak metara iz koje se, gotovo potpuno paraliziran, ne može izvući, dok žena neispunjenih samoubilačkih ambicija bježi glavom bez obzira. Ubrzo u provaliju slijeće još jedan motorista, ali i on ostaje nepokretan te su njih dvojica, skupa s jezičnom barijerom između njih, osuđeni na tešku i polaganu smrt, koju je redatelj razvukao skoro do negledljivosti.


Šta mi druga treba, nego dobra, dobra, dobra uplakana žena

Odmah iza "U rupi" prikazan je fantastični rumunjski "12:08 istočno od Bukurešta", zbog čijeg su nešto "sporijeg ugrijavanja", brojni gledatelji izjurili iz Kina SC. Čangrizalo i bivši Djed Mraz Piscoci, te notorni alkoholičar i profesor povijesti Manescu, pozvani su u emisiju na lokalnoj televizijskoj kući jednog rumunjskog grada, koju vodi sam vlasnik postaje. Glavno pitanje je da li se u njihovom gradu uistinu zbila revolucija ili su građani na ulice izašli tek kada su na televiziji vidjeli da Nicolai Ceausescu odlazi. Emisija, koja nije uspjela dati odgovor na postavljeno pitanje, postaje kritika današnjeg i prošlog društva te urnebesni show u kojem se ne zna tko pije, a tko plaća. Ovo je svakako jedan od boljih, ako ne i ponajboljih filmova prikazan na ovogodišnjem festivalu i nikakvo je čudo da je iz cijele, posljednjih godina, izvrsne rumunjske kinematografije, upravo ovaj film proglašen najboljim rumunjskim filmom protekle sezone.


Maestralni Piscoci, voditelj i Manescu