Oštećeni u bizarnom Bumfigtsu hoće svoj dio

Ivor Car

4. listopada 2002.

Oštećeni u bizarnom Bumfigtsu hoće svoj dio

Prošli tjedan donijeli smo vijest o "sportu" koji je ekstremniji čak i od Jackassa. Svi odgovorni za snimanje showa su uhićeni, a svoju odštetu sada traže i dvojica beskućnika koji su u senzciji bili glavni glumci. Iskoristiti naklonost medija na brzaka, iznijevši javnosti neke nove šokantne podatke - zašto ne?
Ukratko podsjetimo kako je policija San Diega prošlog tjedna završila akciju hvatanja glavnih i odgovornih za snimanje video senzacije "Bumfights", koja je u obliku video kazeta bila prodavana putem weba. Senzacija se sastoji od tučnjava i nekih drugih radnji u kojima su sudionici obvezno bili ozlijeđivani. A sudionici su mahom labilne osobe, alkoholičari i beskućnici, koji su za alkohol ili nešto novaca sudjelovali u snimanju kazete. Neke od fotografija sa snimanja možete vidjeti na ovom mjestu. Novinski izvještaji, kao i snimci, uzrujali su svojom brutalnošću i surovošću američku javnost, koja traži bilo kakvu jaču osudu za mozgove ove jeftine zabave.
"Pa zašto ne bi i mi tu našli svoje mjesto", upitala su se dvojica beskućnika, koji su sudjelovali u nekim snimkama, sad već legendarnog "Bumfightsa". Oni su izjavili kako su tvorci bizarnog showa iskoristili njihov alkoholizam i nagovorili ih da se zabijaju glavama u čelična vrata, kao i da si istetoviraju boldanim slovima "Bumfights", kao i još štošta. Tako na slici možete vidjeti žrtvu kojem je na glavi istetovirano "Bumfight", a na trbuhu "Bumlife". Jedan od beskućnika svoju lakomost objašnjava vrlo jednostavnim riječima:
-Kada pijete 20 godina, koliko ja pijem, i kada nemate pivo u ruci, učinili biste sve da je dobijete.
Beskućnici zahtjevaju nadoknadu štete za uvredu, zlostavljanje, hotimično nanošenje duševnih boli, kršenje ljudskih prava i za još neke optužbe, sve skupa u iznosu od 100 000 američkih dolara. Sada već četverac uhićenih, svoje nade polaže u tvrdnju kako ove optužbe nisu utemeljene. Njihov odvjetnik drži kako njegovi klijenti ne mogu biti osuđeni zbog lošeg ukusa, te da su tužitelji dobrovoljno sudjelovali u snimanjima. Ipak sigurno je kako njihova kazna neće biti iznimno velika, što se ne bi moglo reći za njihovu zaradu, pomnoživši 300 000 kazeta, koliko su uspjeli prodati, s 20 dolara, za koliko su kazete bile prodavane. A na kazetama su tužitelji mogli vidjeti zanimljive stvari, recimo jednog od beskućnika kako si običnim kliještima čupa prednji zub. Na kazeti se našla i osoba koja sebe opisuje kao ovisnika o cracku, on je plaćen da stavi glavu u vatru. Druga dvojica su pak dobila zadatak da se udaraju šakama i gaze nogama, do krvi.
Obojica beskućnika su ratni veterani; a jedan od njih je u borbi s ovim drugim slomio nogu na dva mjesta, zbog čega mu je u nogu ugrađena metalna šipka. Sto tisuća zelembaća bilo bi im dovoljno da započnu novi život, a znamo kako je u Americi sve moguće!