Pravda stiže

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Pravda stiže

Dokaz da pravda uzima stvari pod svoje u bilo kojem trenutku, je odluka njemačkog državnog tužiteljstva, koje je podiglo nekoliko optužnica protiv nekadašnjeg nacističkog časnika. Doduše pravda je u ovom slučaju došla s nekim zakašnjenjem, od samo 58 godina, ali pohvalno je da je uopće došla.
Jučer je njemačko tužiteljstvo u Hamburgu, podnijelo optužnice po kojima se nekadašnjeg SS časnika, Fridricha Enegela, tereti za ubojstvo čak 59 osoba. Engel je danas i više nego starac. Ima 93 godine.
Kao njemački časnik on je 1944. godine bio smješten u talijanskom gradu Genovi. Kada su njemački vojnici napadnuti u trenutku filmske projekcije u tamošnjoj kino dvorani, prilikom čega je poginulo 5 Nijemaca, njemačke vlasti su se odlučili na osvetu. Tako je 59 talijanskih zarobljenika osuđeno na smrt. Kazna je izvršena strijeljanjem 19. svibnja 1944. godine, na kojemu je nazočan bio i Engel.
Još prošle godine on je izjavio kako je imao neku ulogu u ovom pogubljenju, ali da je bio samo izvršitelj dužnosti. Tom prilikom je rekao i kako se ne osjeća krivim, jer nikad u životu nije nikoga ubio, niti je naredio nečije ubojstvo. Što se tiče spominjanja njegovog imena u dva druga masakra, koja su odnijela 189 života, Engel izjavljuje kako nema apsolutno nikakve veze s njima.
No tužitelji u Hamburgu ne misle da je njegova uloga mala, pa su nekadašnjeg nacistu, a današnjeg starca, optužili upravo za izdavanje naredbe za pogubljenje. Njemačka mu je već sudila 1969. g., ali je sudski proces prekinut iz nepoznatih razloga, a svi dosjei su izgubljeni. U Italiji gdje su ga mediji prozvali "Genovskim koljačem", u odsustvu je osuđen na kaznu doživotnog zatvora i to za sva tri gore spomenuta masakra, odnosno 246 ubojstava. Njemačka Engela nije izručila Italiji, jer prema zakonu ne izručuje svoje državljane. Inače u Njemačkoj se još uvijek istražuje 20 optužbi za nacističke ratne zločine.
Engel inače godinama živi u Hamburgu, a datum kada će izići pred sud još uvijek nije poznat.