Ekstremnije od Jackassa

Ivor Car

26. rujna 2002.

Ekstremnije od Jackassa

Policija San Diega polako rješava neobičan slučaj. Riječ je o ekipi koja je na ulici pronalazila mahom siromašne osobe koje bi u zamjenu za novac, hranu ili piće, sudjelovale u projektu "umjetničke" ekipe. Projekt se sastojao od scena realističnih uličnih tučnjava ili bezglavog zalijetanja u čelična vrata. Sve je završavalo na video kazetama koje su putem weba prodane u rekordnom roku, u čak 300 000 primjeraka, uz cijenu od 19,99$. Nekih scena smo se dokopali i mi u
Policija američkog grada San Diega uhitila je dvočlanu ekipu naobičnog zanimanja. Naime, dvojac je plaćao ljudima da sudjeluju u uličnim tučnjavama, što bi ovi snimali i potom reklamirali na web stranici putem koje su svoj projekt u obliku video kazeta prodavali kao video senzaciju "Bumfights", svojevrsni reality-show. Riječ je o 24-godišnjem Zachary Bubecku i pet godina mlađem Ryan Edward McPhersonu, obojici iz kockarske prijestolnice svijeta, Las Vegasa. Policija iz La Mese, predgrađa milijunskog San Diega, ovaj slučaj istražuje već nekoliko mjeseci, a istraga je urodila plodom prije dva tjedna kada je pao mlađi član dvojca, dok je drugi član uhićen u ponedjeljak. No, kako se čini ipak nije riječ o dvojcu, jer policija je objavila kako traga za još dvojicom mladića osumnjičenih za umješanost u "Bumfights".
Pretpostavlja se kako je do sada video kazeta prvog dijela "Bumfights, Vol. 1" iz serijala, putem neta prodana u 300 000 primjeraka i to po cijeni od 19,99$ po komadu, što ga svrstava u najprodavaniji nezavisni video. Dakle riječ je o nekih sitnih 6 milijuna dolara.
Na snimkama se osim šaketanja mogu vidjeti i neke druge bolesnoj publici zanimljive stvari, kao što su strmoglavo zaljetavanje u čelična vrata ili opasno skakanje s mostova. Sudionike su "umjetnici" nagovarali na opasne radnje u zamjenu za novac, hranu ili piće, naravno uz napomenu da se cijela stvar ne spominje policiji. Tijekom jednog snimanja "glumac" je slomio nogu, nakon čega je producent osigurao šutnju zaprijetivši svjedoku. Uhićene se tereti za zavjeru, zahtjevanje krivičnog djela i nelegalnog plaćanja ljudima za tuče. Slučaj je odmah nakon policijskog izvješća izazvao golemu pozornost u Sjedinjenim Državama. Javnost se prisjetila i slučaja u kojem je filmska ekipa plaćala beskućnicima za snimanje svojevrsnih porno filmova na javnim mjestima. Mene je pak slučaj podsjetio na bolesni MTV-ev show "Jackass" u kojem možete vidjeti zbilja nevjerojatno ogavne stvari. No, to je tema za neku drugu priču.
Zbog silnog interesa javnosti njihova web stranica se ne otvara, ali evo vam link ovdje.