Još jedan lažnjak

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Još jedan lažnjak

U moru lažnih diploma kojima smo bili svjedoci u proteklom razdoblju, pojavila se još jedna. Ovaj put na sreću nije riječ o još jednom našem "doktoru", već o slučaju koji se dogodio u mnogo razvijenijoj zemlji nego li je to Hrvatska. Dakle, u Austriji, zemlji u kojoj se cijene ističu u eurima, neki sretnici imali su priliku da im zube popravlja lažni stomatolog! Sigurno je boljelo.
Lažne diplome potresale su hrvatsku javnost u proteklom razdoblju. Prisjetimo se samo jedne hrvatske političke stranke, čiji je šef falsifikator ili blaže rečeno prepisivač magistarskog rada. Na dalje se možemo prisjetiti i doktora S.F. koji je sa završenom srednjom medicinskom školom, volontirao na kirurgiji "Sestara milosrdnica". Imali smo tu i jednog lažnog pravnika u Fondu mirovinskog osiguranja. Slučajeva je mali milijun pa ćemo se na ovom mjestu zaustaviti.
Prva pomisao većine, zasigurno je ova: "Pa to se može samo kod nas" (i još kod nekih naših susjeda). To nikako nije točno, na što nas upućuje i jedan austrijski primjer.
U zemlji uključenoj u sve najpoželjnije i sve naj integracije, također se dogodio propust. Jedan doktor stomatologije u austrijskoj pokrajini Gornjoj Austriji, zaposlio je pomoćnika kojemu je radni zadatak bio taj da priprema pacijente za doktora i obavlja neke manjezahtjevne postupke. Na samome početku činilo se da će sve biti dobro i da će pomoćnik zaslužiti dobre novce koje stomatolozi u razvijenim zemljama dobijaju kao plaću. No, nakon nekog vremena pacijenti su se počeli tužiti na pridošlicu. Stomatolog je pretpostavio kako je njegov pomoćnik malo "zahrđao", pa ga je uputio u Beč na još malo staža. Ipak kako mu je sve to pomalo bilo sumnjivo i htio je zaštiti svoj biznis i renome, te otkloniti sa sebe moguće građanske tužbe, odlučio se o tome porazgovarati s policijom.
Policija je ustanovila kako je pomoćnik ustvari tesar, a diplomu je stekao provalom u kuću jednoga stomatologa. Njegov stomatološki rad trajao je cijelih pet tjedana u kojima je uspio obraditi 61 pacijenta od kojih je najmanje njih 14 ozlijeđeno. Još malo njuškajući, policija je ovome lažnom stomatologu navukla na vrat i novih 17 provala.
Što bi bilo recimo da je umjesto u stomatologovu kuću provalio u kuću atomskog fizičara? Za kraj ću vam ispričati i jednu istinitu anegdotu. U Šuici, mjestu četrdesetak kilometara udaljenom od Bugojna i rodnom mjestu nikadizabranog predsjednika HDZ-a (I.P.), postojao je jedan tip koji je prodavao falsificirane srednjoškolske diplome. Nazovimo dilera: Pero. Kada je Peri došla jedna mušterija koja nije imala svotu koju je on tražio za diplomu, Pero je rekao: Može i za 800 maraka, ali da te propitam!