Opet malo o biskupima i kurtonima

Navar Glibotić

31. siječnja 2004.

Opet malo o biskupima i kurtonima

O ovoj, na Lupigi već dotaknutoj temi prenosimo tekst iz jučerašnjeg izdanja Novog lista, kojeg je kao autor potpisao dotični Ladislav Tomičić, a radi se o izvještaju s press-konferencije Hrvatske biskupske komore. Naslov je vrlo indikativan "Župan: Više kondoma - više zaraženih HIV-om". Komentar je zbilja nepotreban, samo vi pročitajte

Hrvatski biskupi ne slažu se s edukacijskim programom borbe protiv AIDS-a jer smatraju da se njegovim provođenjem učenike u školama potiče na promiskuitet i tako povećava mogućnost zaraze HIV-om.
– Biskupi nisu protiv borbe s AIDS-om; oni se zalažu za promjenu navika u ponašanju mladih, ustvrdio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare krčki biskup Valter Župan, predsjednik Vijeća za obitelj pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK). Također, Župan je istaknuo da mu nije poznato hoće li HBK od nadležnih institucija službeno zatražiti zabranu programa MEMOAIDS.
– Taj program radi na tome da se proširi upotreba kondoma među mladima, a veća prodaja kondoma povećava prisutnost HIV-a, rekao je biskup, dodajući da kondomi nisu sigurno sredstvo zaštite, niti od AIDS-a niti od neželjene trudnoće.

Obrazlažući ovo stajalište naveo je nekoliko znanstvenih istraživanja, koja su, ustvrdio je, pokazala da veća raširenost upotrebe kondoma dovodi do povećanja broja ljudi zaraženih HIV-om.
– Pore lateksa od kojih se rade kondomi 50 puta su veće od virusa HIV-a, te se, pri pokušaju zaštite korištenjem kondoma, u 11,2 posto slučajeva dogodi zaraza virusom, tvrdi predsjednik Vijeća za obitelj.

To su, rekao je, pokazala istraživanja rađena u nekim afričkim zemljama.

Kao dobar primjer borbe protiv AIDS-a Župan je istaknuo Ugandu, gdje se prevencija radi tako što se ukazuje na pozitivne strane uzdržavanja od seksa.

Ovom prilikom Župan je istaknuo prednosti "crkvenog antiAIDS programa" nazvanog Teen Star, koji se "oprečno protivi programu MEMOAIDS".
– Taj program odgaja osobu i priprema je za život i zdrave spolne osobe, pojasnio je biskup.

Najavljujući proslavu Dana života, koji se obilježava 1. veljače, predsjednik vijeća za obitelj istaknuo je da je "u Hrvatskoj kucnuo posljednji čas da se poduzmu dobro organizirane i konkretne mjere kako bi se spriječio demografski rasap naroda".
– Društvo i ekonomske prilike ne pogoduju obitelji i rađanju života. Nemali broj obitelji osjeća se neprihvaćen od društva, nezbrinut od države i neprihvaćen od najbližih i često napuštenim od svojih vjerničkih zajednica, poručio je Župan.

Iako je na konferenciji za novinare bila najavljena i Štefanija Bortek Knešaurek, zbog sumnjičenja za malverzacije smijenjena pomoćnica ministrice Jadranke Kosor, ona se nije pojavila, što je objašnjeno podignutom medijskom prašinom oko njenog slučaja.



Tomičić, Novi list