Biskupi i kurtoni

Ivan Kegelj

29. siječnja 2004.

Biskupi i kurtoni

E ljudi da mi je to netko pričao rekao bih mu da je lud. Optužio bi ga da je crkvomrzitelj i da priča gluposti. Ali, na žalost, to je gola istina. Hrvatska biskupska konferencija oštro je osudila edukacijski program u školama MEMOAIDS, jer se učenike podučava kako koristiti kondom. Nije to prevencija od AIDS-a, to srednjoškolcima Sotona potura gumicu, misle biskupi
"Crkva nije kadra svoje vjernike nagovoriti da poštuju neke elemente njezina nauka, pa zahtjeva od države da ona oteža, ili čak ugrozi život svojih građana ne bi li ih privoljela da više slušaju Crkvu."

Tako je svoj briljantni komentar sulude biskupske inicijative započeo Inoslav Bešker. U tekstu ispod Beškerovog, umirovljeni grkokatolički pater Živko Kustić tvrdi da su kondomi kao lake droge. "Pomagati mladima od 15-tak godina da se bezopasno seksaju, slično je kao narkomane učiti da upotrebom tzv. lakih droga izbjegavaju veće zlo", kaže Kustić.

Hrvatski biskupi još jednom su se grubo umiješali u svjetovni život i državne posle, pozabivši onu Isusovu: "Caru carevo, a Bogu Božije." U svojoj mahnitoj izjavi oni kažu da mlade ne treba učiti o sigurnom seksu. Misle da bi se mladež trebala suzdržati do braka, pa će sve biti fenomenalno i kako Bog zapovijeda.

Zauzimajući ovakav stav, biskupi su još jednom pokazali da nemaju sluha za vrijeme u kojem živimo. U ime crkvenog nauka spremni su pustiti da nas odnese Vrag, jer, kao što primjećuje Bešker, ovakvim istupom crkveni velikodostojnici jasno nam poručuju: "Ako se usudite griješiti - crknite i gorite u paklu".

Pri tom biskupi ne uzimaju u obzir činjenicu da svoj nauk svakog dana mogu obrazlagati za oltarom. Ne, lakše je od države tražiti da zabrani poduku o kondomima, jer, misle biskupi, ako mladi nisu spremni uzeti u obzir njihovo učenje, onda bi ih država morala natjerati da čine to što propovijeda Crkva. I tako Crkva sigurnim putem gazi nazad u srednji vijek; u vrijeme kad su spaljivani "heretici" koji su se usudili pomisliti da je zemlja okrugla.

Toliko o biskupima i kondomima. A sad treba reći da Biskupska konferencija niti jednim istupom nije komentirala slučaj svećenika Čučeka, koji je optužen za pedofiliju. U redu, suđenje Čučeku još uvijek nije završeno, a čovjek je nevin dok se ne dokaže suprotno. Ali optuženi i dan danas drži mise po zagrebačkim predgrađima, bez obzira na teške optužbe za pedofiliju. Nisu ga biskupi suspendirali, jer, pobogu, ima važnijih tema: zloglasni kondomi prijete da će urušiti moral hrvatske mladeži. Sramota. Ako je i od biskupa - previše je.