Odraz visine kulture i države i građana ...

Ivor Car

10. rujna 2004.

Odraz visine kulture i države i građana ...

Ma joj, kako volim objavljivati ova otvorena pisma hrvatskim ministarstvima. Danas je na red došlo pismo naslovljeno na Ministarstvo kulture, točnije na ministra Božu Biškupića i državnog tajnika Jadrana Antolovića, a u pismu se upozorava na dužnosti resornog mniistarstva, te na dugogodišnje zanemarivanje i zataškavanje problema od strane istog

     MINISTARSTVO KULTURE

mr. sc. Božo Biškupić, ministar kulture
mr. sc. Jadran Antolović, državni tajnik

MINISTARSTVO KULTURE - Uprava za zaštitu prirode
 dr. sc. Marina Mlakar, pomoćnica ministra


Odraz visine kulture i države i građana
mjerljiv jedino kroz odnos prema prirodi i okolišu!


Poštovani,


Cijenimo vaše dugogodišnje djelovanje na području kulture, no apeliramo na vašu hitnu i maksimalnu angažiranost u području zaštite prirode.
Prilikom razdvajanja djelokruga Ministarstva zaštite okoliša, kada je zaštita prirode pripojena u djelokrug Ministrstva kulture, javno smo upozorili da to nije nikakovo rješenje za nagomilane probleme u zaštiti prirode, pogotovo kada su u pitanju prirodna bogatstva  u parkovima prirode i nacionalnim parkovima u Hrvatskoj.
To već sada dolazi do izražaja, jer  se već tradiocionalno uništavanje zaštićenih djelova prirode intenzivno nastavlja, a imenom poznati uništavači i eksploatatori prirodnih bogatstava ohrabreni su nedjelotvornošću odgovornog  Ministarstva kulture, odnosno Uprave za zaštitu prirode.
Obzirom da  je naša nevladina organiozacija za zaštitu okoliša zainteresirana i vrlo aktivna stranka u procesu provođenja politike zaštite okoliša, želimo vas upozoriti na dugogodišnje zanemarivanje i zataškavanje problema u nama bliskim parkovima prirode Papuk i Kopački rit.
Stoga smatramo da je vaša dužnost, obzirom da trenutno brinete o zaštiti prirodnih bogatstava, hitan inspekcijski obilazak ovih parkova prirode. Posebno ističemo uporno zataškavanje problema kamenoloma Veličanka, koji je apsolutno ilegalan i  trajno uništava čak i sam reljef Papuka. Osim toga, rad kamenoloma uništio je izvore brdske vode, potok Dubočanku i  bogatstvo kamene baze Papuka svojom protuzakonitom eksploatacijom kamena (za izgradnju autocesta!!!) Tako, dok se djelatnici Javne ustanove Park prirode Papuk bore da se ove naše prirodne ljepote uvrste u Svjetsku baštinu, državne institucije zatvaraju oči pred uništavačem Papuka, Kamen-Ingradom.   
Drugi park prirode je Kopački rit, jedinstvena živa močvara u Europi. Ulaganjem stranih fondacija, ovaj nekad prirodni biser, ornitološki rezervat i stanište rijetkih i zaštićenih ptica močvarica, doživio je nekontroliranu urbanizaciju (VIP odašiljač, bespotrebni objekti i slično), a zakonom zabranjen ribolov (ili kako ga već nazivaju!) na kanalima unutar i uz Park prirode Kopački rit, odvija se bez ikakovih prepreka, pod  prešutnim odobravanjem nadležnih institucija.
Stoga, zahtjevamo od vas hitan i neodloživ angažman u svim parkovima prirode, od Vranskoj jezera do Papuka i Kopačkog rita. Također upozoravamo da je broj inspektora zaštite prirode više nego mizeran, što nikako ne odgovara državi Hrvatskoj kao kandidatu za Europsku uniju.
Smatramo da je Ministarstvo kulture, pruzevši obavezu brige za očuvanje prirodnog blaga, dužno u što kraćem roku odvojiti sredstva za ovaj sektor, povećati desetorostruko broj provjerenih i odgovornih inspektora, te donijeti Pravilnik po kojem se i udruge neovisno uključuju u monitoring i zaštitu zakonom zaštićenih dijelova prirode.
Podsjećamo vas da je odraz visine kulture i države i građana  mjerljiv jedino kroz odnos prema prirodi i okolišu.

Srdačno vaši
Osječki zeleni
Ljiljanka Mitoš-Svoboda