O NEPONOVLJIVOM KARAKTERU: Premijera filma o legendarnoj glumici Sonji Savić

Vjeran Grković

30. ožujka 2012.

O NEPONOVLJIVOM KARAKTERU: Premijera filma o legendarnoj glumici Sonji Savić

Prije nešto više od tri i pol godine Sonja Savić, neponovljiva pojava u jugoslavenskom filmu, pronađena je mrtva u svome stanu. Nedugo prije toga sudjelovala je u snimanju dirljivog dokumentaraca o Ekatarini Velikoj, „Kao da je bilo nekad“, a danas će beogradska publika imati priliku pogledati dokumentarac o njoj. Film o uistinu kultnoj glumici koju ponajprije pamtimo po „Šećernoj vodici“, „Davitelju protiv davitelja“, „Kako je propao rokenrol“, „Mi nismo anđeli“, "Ludim godinama", otvorit će Kratki metar

Film „Sonja“ danas će u 19 sati otvoriti Kratki metar, 59. po redu beogradski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma. Ukoliko možete do ulaznica, dragi beogradski Lupeži, preporučujemo vam da pogledate ovaj uradak, kao što savjetujemo i da sljedeća četiri dana, sve do 3. 4. uredno posjećujete ovaj festival. Naime, u programu Kratkog metra, naći ćete cijeli niz odličnih filmova. Svakako je festivalska poslastica „Sonja“, priča o tragičnoj sudbini kultne glumice, beogradske redateljice i scenaristice Dragane Kanjevac.


Sonja Savić (FOTO: Kratki metar)

Kanjevac je javnosti poznata kao autorica filma o poznatom beogradskom klubu Akademija. „Akademija republika“. Govoreći o filmu reći će kako je pojava Sonje Savić bila višeslojna, jer je ljudi pamte kao filmsku zvijezdu, čudo od djeteta, urbanu ikonu jedne generacije, ali i borca protiv rata te osobu koja je znala dignuti svoj glas protiv društvenih anomalija. Naglasak je, objasnila je Kanjevac, na Sonjinom neponovljivom karakteru. U filmu se zabilježene arhivske Sonjine izjave, a o njoj će progovoriti i brojne javne osobe koje su imale priliku manje ili više dobro je poznavati. Tu su i svjedočanstva nekih njenih, javnosti sasvim nepoznatih, prijatelja.

Naravno film ne zaobilazi ni njene glumačke uspjehe, a generacije odrasle u osamdesetima uglavnom će je pamtiti po „Šećernoj vodici“, „Davitelju protiv davitelja“, „Kako je propao rokenrol“, „Uni“, „Ludim godinama“ i „Balkanskom špijunu“, a potom i po kasnijim „Mi nismo anđeli“ i odličnim uradcima slovenskog redatelja Jana Cvitkovića „Kruh i mlijeko“ i „Od groba do groba“. Spomenimo da je manju ulogu odigrala i u jednoj od najboljih serija snimljenih od rata na ovamo – „Vratiće se rode“.

Lupiga.Com