OBRAĆANJE IZ PAKLA ŽARKA LAUŠEVIĆA: Ubio sam i za mene slobode više nema!

Ivan Kegelj

30. studenog 2011.

OBRAĆANJE IZ PAKLA ŽARKA LAUŠEVIĆA: Ubio sam i za mene slobode više nema!

Sjećate li se Žarka Lauševića? Glumio je Šilju u Sivom domu, Šmajsera u Crnom Bombarderu, Bracu Gavrana u Braći po materi ... U prevrtljivim vremenima iz 80-ih u 90-te Laušević je važio za jednog od najboljih jugoslavenskih glumaca. Zadnjeg dana jula 1993. godine život mu se okrenuo na glavu. U Podgorici je ubio dvojicu mladića, a jednog teško ranio. Na suđenju je utvrđeno prekoračenje nužne obrane. Zatvor, prijetnje krvnom osvetom, sloboda, bijeg u Ameriku i preživljavanje na crno, bez legalnog statusa, nova presuda

O svom udesu Žarko Laušević u Americi je napisao knjigu "Godina prođe, dan nikad". Predstavljena je prije par dana u Beogradu, a Laušević se okupljenima obratio potresnom video-porukom. U nju je stao cijeli život čovjeka koji je u jednoj noći izgubio sve što ljudi smatraju srećom.

 

 

WIKIPEDIA O ŽARKU LAUŠEVIĆU I SLUČAJU DVOSTRUKOG UBOJSTVA U PODGORICI: 

Žarko Laušević diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima „Savamala“ i „Direktan prenos“

Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“ (1984), koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: „Šmeker“ (1985), „Svečana obaveza“ (TV) (1986), „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Oficir s ružom“ (1987), „Braća po materi“ (1988), „Boj na Kosovu“ (1989), „Original falsifikata“ (1991), „Bolje od bekstva“ (1993), „Kaži zašto me ostavi“ (1993), „Nož“ (1999).


Suđenja za ubistvo

31. jula 1993. godine, Žarko Laušević i njegov brat Branimir su učestvovali u tuči u blizini podgoričkog lokala „Epl“, tokom koje je Žarko iz svog pištolja CZ-99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića. Na suđenju je osuđen na 13 godina zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon poništavanja presude od strane Saveznog suda, na novom kojim je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, kazna mu je februara 1998. godine preinačena na četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već odslužio 4,5 godine, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u New Yorku u SAD. Vrhovni sud je 30. marta 2001. godine tu odluku poništio i preinačio je na 13 godina zatvora.

Trećeg jula 2009. je saopšteno da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Četrnaestog septembra sud u New Yorku doneo je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Lupiga.Com