OBRAĆANJE IZ PAKLA ŽARKA LAUŠEVIĆA: „Ubio sam i za mene slobode više nema!“

Ivan Kegelj

30. studenog 2011.

OBRAĆANJE IZ PAKLA ŽARKA LAUŠEVIĆA: „Ubio sam i za mene slobode više nema!“

Sjećate li se Žarka Lauševića? Glumio je Šilju u Sivom domu, Šmajsera u Crnom Bombarderu, Bracu Gavrana u Braći po materi ... U prevrtljivim vremenima iz 80-ih u 90-te Laušević je važio za jednog od najboljih jugoslavenskih glumaca. Zadnjeg dana jula 1993. godine život mu se okrenuo na glavu. U Podgorici je ubio dvojicu mladića, a jednog teško ranio. Na suđenju je utvrđeno prekoračenje nužne obrane. Zatvor, prijetnje krvnom osvetom, sloboda, bijeg u Ameriku i preživljavanje na crno, bez legalnog statusa, nova presuda

O svom udesu Žarko Laušević u Americi je napisao knjigu "Godina prođe, dan nikad". Predstavljena je prije par dana u Beogradu, a Laušević se okupljenima obratio potresnom video-porukom. U nju je stao cijeli život čovjeka koji je u jednoj noći izgubio sve što ljudi smatraju srećom.

WIKIPEDIA O ŽARKU LAUŠEVIĆU I SLUČAJU DVOSTRUKOG UBOJSTVA U PODGORICI: 

Žarko Laušević diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima „Savamala“ i „Direktan prenos“

Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“ (1984), koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: „Šmeker“ (1985), „Svečana obaveza“ (TV) (1986), „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Oficir s ružom“ (1987), „Braća po materi“ (1988), „Boj na Kosovu“ (1989), „Original falsifikata“ (1991), „Bolje od bekstva“ (1993), „Kaži zašto me ostavi“ (1993), „Nož“ (1999).


(FOTO: Facebook)

31. jula 1993. godine, Žarko Laušević i njegov brat Branimir su učestvovali u tuči u blizini podgoričkog lokala „Epl“, tokom koje je Žarko iz svog pištolja CZ-99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića. Na suđenju je osuđen na 13 godina zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon poništavanja presude od strane Saveznog suda, na novom kojim je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, kazna mu je februara 1998. godine preinačena na četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već odslužio 4,5 godine, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u New Yorku u SAD. Vrhovni sud je 30. marta 2001. godine tu odluku poništio i preinačio je na 13 godina zatvora.

Trećeg jula 2009. je saopšteno da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Četrnaestog septembra sud u New Yorku doneo je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija:screenshot/Youtube