Nema žvaljenja u čelo!

Ivan Kegelj

24. travnja 2003.

Nema žvaljenja u čelo!

Najgore što vam se nakon ljubljenja s jezikom može dogoditi u ovim europskim krajevima je herpes. Dobro, ne računam psihičke tegobe koje može ostaviti u žvalenje loše upućen(a) partner(ica). Mislim na fizičke posljedice, a takve bi dugo mogla nositi poznata iranska glumica Gohar Kheilrandish nakon što je na dodjeli filmskih nagrada poljubila u čelo mladog redatelja

Irancima omiljena Gohar Kheilrandish se u rujnu prošle godine ogriješila o strogi moralni zakon islamske republike Iran. Grozota poljupca u čelo dogodila joj se kada je dodjeljivala nagradu za najboljeg redatelja u gradu Yazdu. A strogi moralni zakon islamske republike kaže da na javnom mjestu između žene i muškarca ne smije doći do fizičkog kontakta. Ovo što je učinila zločesta, neodgovorna, izopačena i budiboksnama Gohar je čakštoviše bliski kontakt, te je glumica kažnjena sa 74 udarca bičem. Ne zna se da li je riječ o udarcima po goloj guzici, ali najvjerojatnije nije riječ o goloj guzici, jer tko bi u Iranu, nedajbože, gledao u golu stranu žensku guzicu.
Ali da se vratimo. U trenutku predaje nagrade glumica se rukovala s Alijem Zamaniem (što je još jedno odvratno kršenje zakona), studentom svojeg pokojnog muža, i na opće zaprepašćenje poljubila ga drito u čelo (bez jezika). Ta gesta, koju je Zamani kasnije opisao "majčinskom", izazvala je prosvjede lokalnih vjerskih vođa i odvela filmaše pred sud.
Da priča ne bi imala sretan kraj pobrinula se sama glumica. Murva se ispričala svekolikoj javnosti što joj je priskrbilo odgodu izvršenja kazne. Ona će, naime, 74 udarca bičem primiti samo ako ponovi isti prijestup. Šteta. Čini se da iransko pravosuđe nešto malo šteka. Ljudi im se okolo ljube na sav glas, a oni dopustili odgodu. To će ozbiljno narušiti ugled Irana u međunarodnoj zajednici. Sad nema šanse da ih prime u Europsku uniju. Možda nekog budu morali izručiti i u Haag. Zar nije bolje da su je izbičevali i - miran Iran?