Slobodna je

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Slobodna je

Priča koja traje već mjesecima, izgleda završava. Žena osuđena u Nigeriji za preljub, uz smrtnu kaznu kamenovanjem, jučer je oslobođena. No unatoč ovom jednom pozitivnom slučaju, brutalne kazne kao odsjecanje udova, bičevanje i smrt kamenovanjem i nadalje će se primjenjivati u tamošnjem zakonu.
Nigerijka Safiya Husaini Tungar-Tudu (35) imala je sreće. Nakon što je osuđena na smrt kamenovanjem, jer je ostala trudna i dobila dijete izvan braka, cijelokupna svjetska javnost odmah je reagirala na ovaj slučaj, pa su Safiyi pomogle mnoge udruge za zaštitu ljudska prava i dobila je izvrstan odvjetnički tim. Njeni odvjetnici podnijeli su žalbu šerijatskom sudu uz glavni razlog kako u vrijeme kada je Safiya "počinila zločin" šerijatski zakon na osnovu kojega je osuđena, još nije stupio na snagu. I upravo ovo je upalilo.
Suđenje je bilo iznimno medijski eksponirano, tako da je mnoštvo novinara opsjedalo jadnu ženu, koja nije mogla vjerovati da će izbjeći ovoj krajnje nehumanoj kazni.
No, iako je nedavno nigerijska vlada objavila kako su šerijatski zakoni, koje je uvelo 12 nigerijskih saveznih država protuustavni, ovakve kazne biti će još neko vrijeme u uporabi. Naime u petak je na smrt kamenovanjem osuđena još jedna Nigerijka za isto djelo, rođenje vanbračnog djeteta.