Kamenovanje?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Kamenovanje?

Vjerojatno ste čuli za slučaj Nigerijke Safiye Hussaini Tungar-Tudu koja je osuđena za preljub. Ovoj tridesettrogodišnjoj majci petero djece na šerijatskom sudu je dosuđena smrtna kazna. Pogubljenje bi se trebalo izvršiti na jedan od najbizarnijih i najnehumanijih mogućih načina-kamenovanjem. Safiyin slučaj je budno popraćen širom civiliziranog svijeta, što je izazvalo i mnoge prosvjede ispred nigerijskih ambasada. No, čini se kako bi se kazna ipak mogla preinačiti.
Nakon ove nevjerojatne osude, odvjetnički tim nesretne Safiye, potpomugnut aktivistima za ljudska prava, podnio je žalbu koju treba razmotriti prizivni sud. Odvjetnici su izjavili kako očekuju izmjenu dosuđene smrtne kazne za preljub, za koji Safiya tvrdi da je u stvari silovanje, a kao jedini dokaz da to nije je to što je ona ostala trudna izvan braka. Neki aktivisti idu tako daleko da vjeruju kako će Safiya biti u potpunosti oslobođena. Osnovni argumenti na prizivu biti će da niži šerijatski sud u sjeveronigerijskom gradu Sokotu, nije nadležan u ovom slučaju, pa bi tako i njegova osuda prestala vrijediti.

Apeli nigerijskim vlastima da pomognu u ovom slučaju, upućeni su iz mnoštva država, pozivajući se na sporazum o poštivanju ljudskih prava koji je Nigerija ratificirala 1993.godine. Nakon vikend summita u Barceloni i čelnici Europske Unije uputili su molbu vlastima da utječu na sud kako bi ovaj slučaj bio pozitivno riješen.
Držimo fige!!!