Učenje tolerancije

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Učenje tolerancije

Od 11. rujna prošle godine kada su se dogodili teroristički napadi na SAD, u porastu je ionako rastući trend netrpeljivosti prema islamu. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg se sveučilište u Adelaidu odlučilo na tečaj koji za svoj cilj ima promijeniti predrasude Australaca o islamu kao religiji trbušnih plesačica, milijunera i terorista.
Nakon što je primjećen evidenti porast netolerantnosti dijela kršćanskog svijeta prema islamu, ekipa iz Adelaida odlučila se pokušati to barem malo promijeniti. Tako su u sklopu tamošnjeg sveučilišta pokrenuli dodiplomski tečaj u trajanju od gotovo mjesec dana, koji za svoj cilj ima osigurati veću dozu tolerantnosti kako prema islamu, tako i prema njegovim pripadnicima. Tečaj će nastojati otkloniti i predrasude prosječnog Australca koji drži kako je islam vjera trbušnih plesačica, milijunera i terorista. Voditelj tečaja za medije je izjavio kako zapadni svijet na islam gleda kao na religiju neobuzdanog nasilja i seksualnosti. Za ovakvo stanovište djelomično je kriva i filmska industrija. Na 21 akcijskom filmu, made in Hollywood, snimljenom od 1990. godine pa do danas, provedeno je istraživanje koje je dokazalo kako su Arapi (kod mnogih sinonim za muslimane) redovito prikazivani kao osobe umješane u terorističke aktivnosti.
Teško da će ovaj tečaj uspjeti napraviti bilo kakve ozbiljnije pomake u glavama 20 milijuna Australaca. Ipak međuvjerske tolerancije u Australiji ima, što nam pokazuje podatak o vjerskoj zastupljenosti: 26 % Australaca su anglikanci, 26 % rimokatolici, 24 % pripadnici drugih kršćanskih vjera, a 11% Australaca uopće nisu krščani.
Nakon terorističkih napada prošle godine, prosječni pripadnik zapadnog svijeta (naziv se koristi za visoko razvijene kršćanske zemlje) o Islamu je čuo više nego u cijelom svom životu. Dokaz za to je i činjenica kako je mjesecima poslije tragičnog događaja pojam Islam bio među top 10 na web pretraživačima. Slike slavlja zbog vrlo uspjelog napada u nekim islamskim zemljama, obišle su cijeli svijet i doprinijele porastu mržnje prema islamu. Neki islam vide samo kao drugi put do Boga, a drugi tvrde da ako je kršćanstvo istinito onda to ne može biti i islam. No, sigurno je kako pripadnici neke vjere ne znaju gotovo ništa o drugim vjerama. Rijetki su pokušavali put ka vjerskoj toleranciji, problemu koji konstantno zamara ovaj svijet već tisućljećima, pronaći upravo pomoću učenja o drugim vjerama. Nakon već nekoliko puta spomenutih napada, digla se hajka na kalifornijski školski distrikt, koji je učenike podučavao islamu tako što su učenici sudjelovali u religioznim obredima i ritualima, što je za mnoge bila kap koja je prelila čašu.