Iranski ubojica

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Iranski ubojica

Dvije godine unazad počela su strahovita serijska ubojstva u Iranu. Nedugo potom uhvaćen je krivac, koji je motiv za ubojstva nalatio u vjeri. Jučer je taj krivac pogubljen, tako što je završio na vješalima.
Kao što smo nedavno izvještavali broj smrtnih kazni je u porastu. Broj se povečao jučer, a tome su pridonijeli Iranci, odnosno njihov vrhovni sud. Priča je ukratko ovakva:
Prije dvije godine Iran je bio zgrožen serijskim ubojstvima, koja su se sve učestalije događala i stigla do brojke 16. Žrtve su bile odreda žene sumnjivog morala, uglavnom prostitutke. Kao i u američkim fimovima serijski ubojica je ubijao uvijek na isti način. Žene su bile zadavljene, a potom zamotane u domaće tradicionalne ženske odore. No, ubojica po imenu Said Han ipak je uhvaćen i presudom vrhovnog suda osuđen je na smrt vješanjem, koje je izvršeno danas. Zanimljivo je kako se inače vješanja u Iranu odvijaju pred očima javnosti, a ovo smaknuće je bilo zatvoreno za javnost.
Ubojica uopće nije pokazivao bilo kakve osjećaje, koji bi se mogli protumačiti kao grižnja savjesti. Za tamošnje novine izjavio je kako je svoje žrtve ubijao s lakoćom, kao žohare, a sva njegova djela je odobrio nitko drugi, nego Bog. Prvotno se sumnjalo kako su u cijelu stvar umješane i neke vjerske skupine, koje ovakav način otklanjanja poroka smatraju odgovarajućim, a čovjeka kao što je Said-narodnim herojem.