Teheranske mačke grizu

Ivor Car

9. rujna 2002.

Teheranske mačke grizu

I dok se iz dana u dan nagađa kada će Ameri napasti njihove susjede, u Teheranu se bave drugim problemima. Naime, tamošnje vlasti najavile su kako namjeravaju ubiti sve mačke u ovom šestmilijunskom gradu. Razlog su bijesne mačke, koje sve češće napadaju Irance. U početku bolesti mačke se skrivaju, da bi potom počele napadati sve do čega dospiju, uglavnom ljude i pse
Gradske vlasti iranske metropole Teherana najavile su kako će ubiti sve mačke u gradu. Razlog tome je širenje bjesnoće među mačjom populacijom, od čega stradava sve veći broj građana koji bivaju pogođeni mačjim ugrizima. Bjesnoća je inače jedna od silnih opakih bolesti koje more današnji svijet. Ova akutna zarazna bolest prenosi se s bijesne životinje na drugu životinju ili čovjeka, a pogađa prvenstveno sisavce. Jedini lijek za ovu bolest je cijepljenje odmah nakon ugriza, dok za životinje lijeka nema. Plan eliminacije teheranskih mačaka vlasti su napravile u suradnji s veterinarima i provodit će se od kvarta do kvarta. Pretpostavlja se kako će akcija s uspjehom završiti i da će nakon dva mjeseca teheran biti lišen nekoliko desetaka tisuća mačaka. Islamski zakoni smatraju kako su mačke, kao i psi nečiste životinje. Zbog toga je tamošnjim ljubiteljima pasa, zabranjeno voditi svoje ljubimce u gradske parkove, što je sreća u nesreći budući će tako njihovi ljubimci teže naići na bijesne mačke.
U većini država ne postoji zakonska obveza cijepljenja mačaka protiv bjesnoće, kao što postoji u slučaju pasa. Prošle godine je u Hrvatskoj zabilježeno oko 500 slučajeva bijesnih životinja, od čega su četiri bile mačke, a devet psi. Mačke i psi ključna su karika prijenosa tzv. urbane bjesnoće čija inkubacija traje od 14 do 30 dana. U početku bolesti mačke se skrivaju, ali već nakon toga napadaju i čovjeka i ostale životinje od kojih je uglavnom na udaru pas.