Vjerski hip-hop

Ivor Car

10. siječnja 2003.

Vjerski hip-hop

Imati hip-hop bend u sjevernoj Americi i nije ništa posebno, ali imati hip-hop bend koji izvodi isključivo pjesme islamske tematike je već nešto neobičnije. Riječ je o Native Deen, bendu koji neće nastupiti u disco klubu ili bilo gdje drugdje gdje se toči alkohol, bendu koji, opet iz vjerskih razloga, u svojoj glazbi koristi samo bubnjeve i vokal, bendu čiju glazbu hvale kao jedinstveno iskustvo i bendu za koji ćete zasigurno još čuti.

Native Deen hip-hop je bend koji profit stavlja tek nakon Proroka. A Prorok je nitko drugi do Muhameda, osnivača islama. Bend sačinjavaju trojica američkih muslimana, rođenih i odraslih u SAD-u, a njihove pjesme govore isključivo i samo o njihovoj vjeri. U prijevodu ime benda znači Urođena vjera (eng. nativ=urođen, arap. deen=vjera), a tako se tročlana ekipa prozvala jer vjeruje kako je vjera urođena svakom biću i samo njome se predaje stvoritelju. A dečki se zovu Joshua Salaam, Abdul-Malik Ahmad i Naeem Muhammad i svoju karijeru su započeli na godišnjoj konferenciji Islamske omladine održanoj u Minnesoti prije dvije godine. Naime, zadnji dan susreta sudionici su iskazivali svoje glazbeno umijeće na pozornici i tu su se sreli Joshua, Abdul-Malik i Naeem, a nedugo potom osnovali su bend. Zanimljivo je kako su se odlučili u svojoj glazbi upotrebljavati samo glasove i udaračke instrumente, budući da neki muslimani vjeruju kako upotreba žičanih i puhačkih instrumenata krši vjerske propise, iako u Native Deenu nem aju takve vjerske nazore, na taj potez su se odlučili kako bi omogućili što većem broju muslimana da ih slušaju. Usprkos tom hendikepu, oni koji su čuli njihove izvedbe tvrde kako je glazba koju oni stvaraju iznenađujuće bogata, prepuna slojevitih beatova, kojima dominiraju multiplicirani vokali. Sve u svemu, dodavši ovome i tekstove koji su totalno u pozitivi, Native Deen jedinstveno su iskustvo. Tako kažu, a je li istinito možete provjeriti na ovom linku, gdje možete poslušati neke od njihovih stvari. Jedna od njihovih poznatijih stvari je pjesma "Hell Fire" u kojoj dečki pričaju o muslimanu koji je zaboravio na svoju vjeru i ogrizao u materijalizmu i drogama, nakon čega je ipak shvatio pravu vrijednost Alahovu i od njega zatražio oprost.
Iako još nedovoljno poznati, dečki se nadaju kako će svoju publiku naći među onima kojima je dosadio sveprisutni gangsta pravac i da će potom uspjeti mlade Amerikance naučiti ponešto o svojoj vjeri. Upravo su završili turneju po Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, koja kao što vidite nije prošla nezapaženo, možda i zbog toga što su dečki jeftini, jer navodno za održavanje koncerta traže samo 600 dolara, plus putničke troškove. No, za njihov nastup postoji i jedan uvjet, a taj je da ne nastupaju na mjestima gdje se toče alkoholna pića, budući je alkohol u islamu zabranjen. Uvijek nastupaju u tradicionalnoj islamskoj odjeći kao što su primjerice šalvare, širo
ke hlače.
To što rade dečki iz Native Deena je čini se dobro prihvaćeno, pogotovo među američkim muslimanima koji su jedva dočekali da netko od "njihovih" producira nešto dobro i zabavno. Kako se sve ovo zbiva u Americi, a znamo i kako su Ameri bolesni na statistike, ne čudi da su novinari odmah krenuli s traženjem statističkih podataka o djelovanju američkih izvođača, muslimana. No, ispostavilo se kako takve statistike jednostavno nema, te nam je u skladu s tim samo priopćeno kako su prošle godine izvođači religioznog glazbenog karaktera prodali nosača zvukova u vrijednosti od 918 milijuna dolara i kako su to bili uglavnom izvođači kršćanske glazbe.
Trio niti ne očekuje neku zaradu, jer žele biti alternativa svim onim bendovima koji zarađuju milijune repajući o ubijanju. Svaki od njih ima svoj posao. Joshua se bavi pravom i radi u muslimanskoj odvjetničkoj kompaniji u Washingtonu, Naeem radi kao menadžer u jednoj tehničkoj tvrtci, a Abdul-Malik je web dizajner i webmaster Islamic Broadcasting Networka. Ukoliko vas je zainteresirala ovaj bend više o njemu možete saznati na siteu www.nativedeen.com ili na www.mynaraps.com
Inače broj muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama popeo se na otprilike nekih 7 milijuna. Diljem SAD-a smješteno je oko 3 000 malih ili velikih islamskih centara i džamija.