Na visini od 24 metra

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Na visini od 24 metra

Što je ovo na slici? Kip ili .... To je mađioničar čiju magiju mnogi potcjenjuju i osporavaju, ali ipak David Blaine, kako se mađioničar zove, je nadasve hrabar lik, koji svojim odvažnim djelima privlači golemu medijsku pozornost. To je napravio i ovaj put, popevši se na stup visok 24 metra, gdje bi trebao ostati 35 sati, nakon čega će uz direktni televizijski prijenos skočiti na gomilu kartonskih kutija.
David Blaine mađioničar je i zabavljač, koji ljude diljem svijeta zabavlja sa svojim zanimljivim pothvatima. Među onim najekstremnijim vrijedi svakako izdvojiti dva. Jedan kada je zarobljen u bloku leda teškom 6 tona, proveo čak 62 sata, a drugi put su ga zakopali šest stopa ispod zemlje, gdje je 29-godišnji David ostao gotovo tjedan dana. Njegov novi pothvat i nije tako ekstreman kao što su bila ova dva spomenuta, ali je svakako zanimljiv i duhovit, što su ipak najveće značajke pravih mađioničara. Naime, David je odlučio provesti 35 sati na vrhu stupa u newyorkškom Manhattanu. Stup je visok 24 metra i na njegovom vrhu postavljena je platforma široka nešto više od pola metra. Osim te male platforme mađioničaru će pomoći i dvije montirane ručke za koje bi se u slučaju jačeg vjetra mogao uhvatiti. Možda vam se čini da 24 metra i nije neka visina, ali ipak to je visina zgrade od nekih šest katova. Stojeći na vrhu, mađioničar obučen u crno, sve one koji tu sliku vide iz daleka zasigurno podsjeća na kip. Sa sobom je ponio i mobilni telefon, pa je na taj način uspio dati jedan intervju, a govorkalo se i o nekom chatu za koji ne znamo da li je održan. Tisuće posjetitelja došlo je u Bryant Park, kako bi vidjeli ovaj svojevrsni performance. Neki su ga upitali kako misli izdržati 35 sati, a da ne zaspe. Mađioničar je dao vrlo jednostavan odgovor: "Nisam spavao ni prošlu noć, što je otprilike isto kao i nespavati 35 sati".
Nakon što provede svoje vrijeme na vrhu stupa, David će skočiti na tlo, gdje će ga čekati posložene kartonske kutije. Cijela stvar trebala bi završiti za samo nekoliko sati, a sretnici koji mogu gledati američki televizijski program ABC sve će moći vidjeti uživo. Želimo mu sretno slijetanje!