MALI PREGLED BURZE RADA: Kakvi se poslovi danas nude Hrvatima

Mladen Barbarić

21. siječnja 2011.

MALI PREGLED BURZE RADA: Kakvi se poslovi danas nude Hrvatima

Obrazovali ste se duže od decenije i pol, završili fakultet i sad bi nešto radili. Socijalni kapital ravan vam je onom materijalnom, u stranku niste učlanjeni, a ambicije i želuca da se dočepate mjesta u Vladi ili parlamentu jednostavno nemate? Pa dobro šta ste vi uopće mislili? Jesu li vas roditelji fino upozoravali i za uho vas vukli iz kreveta dobrohotno vas pitajući za vaše planove, savjetujući vam da se ostavite gitare i baluna? Da su samo znali koliko će se cijeniti tarot i zvukoterapija, što su prema našem malom „istraživanju“ znanja s kojima bi u Hrvatskoj danas vrlo lako našli posao

U zemlji u kojoj bakterije i virusi imaju veće šanse da posjeduju WC vrijedan milijun eura, nego diplomirani arhitekt ili štatijaznamko, vi se skrivate od poznanika, ne izlazite vani i sanjate poštenu zaradu.


Doduše, svi zajedno imamo ono čudo u Dubravi. Nije baš milijun eura, ali je milijun i pol kuna

Skrivate se jer već mjesecima nemate posla, na ručku ste kod majke, a spavate u istoj onoj sobi u kojoj ste prije dva desetljeća spavali s omiljenim medom. Poznanici vas pri svakom slučajnom susretu pitaju jeste li već našli štogod, a vi jedva uspijevate pronaći neki nemušti izgovor da ih se otarasite u što kraćem roku. Potom vas pere staljinovska paranoja te se žurnim korakom vraćate kući s mišlju da vas svaki prolaznik smatra ljenčinom koja neće da radi. Onda opet u krug. Neko vrijeme ne izlazite, svađate se s ukućanima, čekirate burzu rada, a posla samo za zvukoterapeute, djelatnike na tarot liniji i superprodavače.

Ako mislite da se zajebavamo, prevarili ste se. Džaba ste vi polagali ispite iz povijesti srednjeg vijeka i džaba vam što vam je jasno da su famozni dioksini u 21. stoljeću neizbježni, kad to više nikoga ne zanima. Trebali ste na PMF-u upisati smjer IT, telekomunikacije te završiti sve kolegije iz tarota. Tako barem sugerira jedan od vodećih portala na kojima se oglašava ono malo poslova što je ostalo za građane RH.


Da ste bili pametni završili bi kakav kolegij iz tarota

Poslodavac UO Java ne traži samo jednog, već dva takva specijalista, dakako uz probni rad, ali i mogućnost stalnog zaposlenja. Obzirom da ste proveli sate i sate na konzultacijama pokušavajući dokučiti mistično značenje tarot karata, poslodavac će vam ljubazno dati mogućnost da radite u smjenama i to od kuće. Ako i nemate pojma o tarotu, ni to nije neka prepreka, jer je poznavanje tek poželjno, ne i potrebno, a za dvije do pet tisuća kuna na mjesec nudi vam se i mogućnost stručnog usavršavanja.

Ako pak karte nisu vaša igra, posao možete naći u Energy clubu – 5. dimenzija. Tamo pak traže suradnika za posao zvukoterapeuta s iskustvom i otvorenim pristupom prema ljudima. Ljubav prema ovom pozivu također je tražena osobina, kaže izvjesni Daniel Ivančević koji je i oglasio potrebu za ovim visokosofisticiranim stručnjakom.


Barem izučite zvukoterapiju

Eto, ako ste nasjeli nerazumljivim željama svojih roditelja te upisali neki od fakulteta poput medicine, književnosti, filozofije ili čega god, danas im s pravom gnjevno možete mahnuti svojom diplomom pred nosom. Pojma oni nisu imali da bi bilo bolje da ste razvijali svoju strast prema tibetanskim zdjelama i tarotu s kojima bi vam u Hrvatskoj puno bolje išlo nego s nekim tamo filozofskim fakultetom ili nedaj bože nekom Akademijom.

Lupiga.Com