NIJEMCI U POTRAZI ZA KRUHOM: Švabo na baušteli

Ivan Kegelj

28. prosinca 2010.

NIJEMCI U POTRAZI ZA KRUHOM: Švabo na baušteli

Pogledate li ovu priču Deutsche Wellea, shvatit ćete da je svijet napokon otišao dođavola. Naime, ona govori da sve više mladih Nijemaca posao traži u inozemstvu, jer ga kod kuće ne mogu naći. U austrijskim, španjolskim, norveškim i gradovima drugih europskih zemalja danas je na bauštelama moguće naći i Švabe, kod kojih smo nekad hrlili trbuhom za kruhom. Sad je, međutim, i na Hansa došao red da potraži posao u inozemstvu. Iz sirote Njemačke, kaže Deutsche Welle, najviše odlaze građevinci, kuhari i konobari


Došlo doba da Švabo bauštelu proba

Iako broj nezaposlenih u Njemačkoj pada, još uvijek mnogi Nijemci radije idu na posao u inozemstvo. Tu nije riječ samo o visokokvalificiranim radnicima, nego na posao u tuđini odlaze i građevinci, kuhari, konobari...

Te tri skupine zanimanja su na uvjerljivom prvom mjestu među zvanjima koja su ove godine Njemačkoj okrenula leđa. Kako je izvijestio Savezni ured za zapošljavanje, otišlo je oko 1500 građevinaca i isto toliko ugostiteljskih djelatnika.

Ukupno su se za posao inozemstvu odlučilo gotovo 9.500 Nijemaca. Obzirom da ih je prošle godine bilo oko četiri posto više, to znači da su ipak neki ostali kod kuće, jer, u gotovo svim slučajevima im je to bio izlaz iz nezaposlenosti. 93 posto ih u Njemačkoj nije našlo posao, a gotovo svaki četvrti od njih je živio od socijalne pomoći.

Ipak, kada i kreću trbuhom za kruhom, najradije ostaju u susjednim zemljama. Kao odredište prednjači Švicarska (26,6 posto), slijede Austrija (25,9 posto) i Nizozemska (15,7 posto). Sa velikim odmakom slijede Velika Britanija, Danska i Španjolska. Direktorica njemačkog Zavoda Monika Varnhagen ističe kako su ovi radnici u inozemstvu veoma traženi, jer je i obrazovanje za zanatlije u Njemačkoj na dobrom glasu.

Odlaze prije svega mladi - i muškarci 

Iako zapravo ovaj broj radnih mjesta gdje je posredovao njemački ured nije osobito velik na preko 80 milijuna stanovnika Njemačke, ova zemlja ne treba biti osobito zadovoljna jer odlaze pretežito mladi: samo njih 13 posto ih je preko 50 godina. Lakše se na put svakako odlučuju muškarci - njih je 71 posto. Od specijalnosti se traže najviše građevinski radnici za završne radove, tapetari i soboslikari, a od ugostiteljskih djelatnika se posebno cijene Nijemci koji su iskusni u hotelijerstvu.

Među Nijemcima kojima je Zavod sa sjedištem u Bonnu ove godine našao posao je i jedan za kojeg nije osobito čudo da je ovdje bio nezaposlen: prijavio se kao izučeni voditelj psećih zaprega. Ipak, i za njega se našao posao u Kirkenesu na sjeveru Norveške.


A. Šubić
(Deutsche Welle)

Lupiga.Com