Hrvatsku smo učinili uspješnom zemljom

Ivan Kegelj

5. listopada 2010.

Hrvatsku smo učinili uspješnom zemljom

Dok bogatija i brojčano nadmoćnija konkurencija bezuspješno pokušava doći do jedne suvisle rečenice bivšeg premijera Ive Sanadera, ova mala i neugledna "redakcija", "redakcija" portala po Gemiusu svrstanog na 200-to mjesto hrvatske ljestvice, uspjela je doći ne do jedne izjave, nego do cjelog cjelcatog, u pisanoj formi omogućenog nam govora bivšeg premijera. Dakle, EKSKLUZIVNO ZA NAŠE ČITATELJE, Ivo Sanader kojeg ste voljeli. *P. S. One koji će nas pokrasti molimo da barem navedu izvor informacije

Uvaženi gosti,

U prigodi obilježavanja 16. obljetnice državnosti Republike Hrvatske, dopustite da na početku ove svečane sjednice Vlade svim Hrvaticama i Hrvatima i svim građanima naše zemlje čestitam Dan državnosti prisjećajući se s ponosom 25. lipnja 1991., dana kad je Hrvatski Sabor donio Deklaraciju o nezavisnosti i Ustavnu odluku o samostalnosti Republike Hrvatske

Razloga za čestitke i zadovoljstvo zaista imamo. Prije svega zato što je iza nas više od desetljeća i po uspješno provođene ukupne nacionalne strategije i državne politike koja je ostvarila i koja ostvaruje najvažnije ciljeve hrvatskog naroda. U tom razdoblju, od prvih dana nezavisnosti, otpora agresoru, međunarodnog priznanja, preko pobjede u nametnutom ratu do ostvarivanja drugih najvažnijih ciljeva pred kojima danas stojimo, dokazali smo i potvrdili se kao uspješna zemlja. Čini mi se važnim da u povodu ovog velikog dana s ovog mjesta, zajedno prenesemo i najširoj javnosti naoko jednostavnu, ali iznimno važnu činjenicu: Hrvatska je stabilna i uspješna zemlja.

Uvjeti naše borbe za nezavisnost i državnost bili su teži nego li se moglo i pretpostaviti u danim povijesne prekretnice i povijesnog odabira slobode. Među posljednjim narodima u Europi dobili smo prigodu konačno vratiti Hrvatskoj državnost i slobodu na cijelom teritoriju. Učinili smo to zajedno odlučnošću, dalekovidnošću i samopouzdanjem. Danas, šesnaest godina kasnije, upravo zbog takvih uvjeta i zbog rezultata koje smo postigli, s pravom ocjenjujemo da ovaj Dan državnosti - možda i više nego ijedan dosad - potvrđuje i ispravnost naše politike i sposobnost da je provedemo na dobrobit Hrvatske, hrvatskog naroda i svih naših građana i naših dugoročnih nacionalnih interesa.

Danas Dan državnosti obilježavamo kao potpuno stabilna demokratska europska država. To je činjenica od neprocjenjive vrijednosti. Teško smo izborili svoju slobodu i sada je potpuno jasno da svojoj nezavisnosti nepovratno dajemo trajan sadržaj kakav Hrvatska, hrvatski narod i svi naši građani žele i zaslužuju.

U posljednjih nekoliko godina ubrzano smo radili na takvoj Hrvatskoj. Ubrzano smo pokrenuli zemlju izvan zone rata, pa i ratnog mentaliteta, ali ne zaboravljajući što se dogodilo i zacjeljujući ratne rane. Ubrzano smo unosili i ugrađivali u naše društvo one vrijednosti koje su, zapravo, povijesno prirođene našem društvu i našem čovjeku - vrijednosti poštovanja, dijaloga, izgradnje društva povjerenja i vladavine prava. Vrijednosti, rekao bih, koje su svoju temeljnu paradigmu našle upravo u onim teškim ratnim godinama, kad su sloga i zajedništvo bili izvor naše odlučnosti i energija našeg uspjeha.

Hrvatska je danas drugačija, bolja i naprednija.

Hrvatska je danas uspješna i u onomu najvažnijem za život ljudi i obitelji – naše se gospodarstvo uspješno razvija.
Svi pokazatelji potvrđuju da bilježimo stalan i postojan rast gospodarskih aktivnosti. Stope rasta su visoke – posljednji podatak govori o stopi od 6 posto. Nezaposlenost je najmanja u zadnjih 10 godina. Investicijske aktivnosti su izrazito snažne, u nekim sektorima najviše u Europi. To nam omogućuje da velikim infrastrukturnim i drugim projektima jačamo zemlju, povećavamo kapitalne vrijednosti i omogućujemo snažnu obnovu poduzetničkog duha.

Istodobno, osigurali smo potrebne stabilne vanjske uvjete za ubrzani unutarnji gospodarski rast. Zbog toga je u proteklom razdoblju bilo važno maksimalno ubrzati naš hod ka Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu. Samo s punim članstvom u tim integracijama, samo kao čvrsti i nedjeljivi dio sigurnog i slobodnog demokratskog svijeta možemo računati na mir potreban da još snažnije razvijamo naše gospodarstvo.

Istodobno, ovaj Dan državnost obilježavamo u uvjetima potpuno stabilnog i respektabilnog međunarodnog položaja Hrvatske. Danas, po prvi puta u više od desetljeća i po, Hrvatska nema ni krupnih otvorenih pitanja ni bilo kakvih strateških nesporazuma s međunarodnom zajednicom. Nakon svega, nakon početnih otpora samoj našoj nezavisnosti i nakon rata, pa i nakon godina kolebanja i nejasnoća, to je izniman uspjeh.

Stojimo na pragu Europske unije. Čuli smo ovih dana i kancelarku Merkel i Predsjednika Europske komisije Barrossa kako u povodu prevladavanja institucionalnih problema u Europskoj uniji naglašavaju da je ta činjenica posebno važna za Hrvatsku kao buduću članicu. Naša je karta za Uniju, dakle, potvrđena, što će samo dodatno motivirani naše pregovore. Za koji mjesec, očekujemo i pozivnicu za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Time ćemo definitivno učiniti povijesni korak ka trajnoj sigurnosti Hrvatske.

Rekao sam nedavno, pa ću i ovdje ponoviti – to će značiti da je Domovinski rat bio posljednji rat koji smo morali voditi za slobodu i sigurnost Hrvatske. Taj će povijesni iskorak u toj mjeri osnažiti i naš međunarodni položaj, pa i gospodarsku atraktivnost, da će i to biti dodatni poticaj ubrzanom razvitku.

Konačno, u odnosu na ukupno stanje u našem susjedstvu i na prostoru jugoistočne Europe, Hrvatska je pokazala da je jedina imala snage, znanja i zrelosti da iz ukupnog kriznog i ratnog razdoblja izađe kao snažna zemlja, koja je danas primjer i poticaj ostalima, upravo zbog uspjeha ove naše politike.

Obilježavamo, dakle, Dan državnosti u uvjetima kad je Hrvatska riješila sva glavna strateška pitanja svoje budućnosti. Naša je budućnost danas sigurna. To je ogroman uspjeh svih nas. Čini mi se da ta jednostavna misao najbolje odgovara ozračju ovogodišnjeg Dana državnosti.

Čini mi se, također, da je ponekad potrebno ovako jednostavnim riječima govoriti o našim uspjesima. Jer, ponekad u nas nepravedno prevladavaju drugi tonovi i ponekad razne vrste, uglavnom jalovog nadmudrivanja, a kadšto i namjerno plasiranih nejasnoća zamagljuju stvarnu sliku Hrvatske i stvarnu procjenu zajedničkih uspjeha svih naših predanih, radišnih, dobronamjernih i domoljubnih ljudi.

I ako sam to rekao nipošto i nikako zanijekao da još uvijek pred nama ima i ozbiljnih izazova, a to su borba protiv korupcije i mita, nezaposlenost i općenito napor za ostvarenje većeg životnog standarda svih građana.

Dakako, pred nama je nova etapa razvitka. Pripadnost Euro-atlantskoj zajednici, ali i naša vlastita potreba da posve uredimo Hrvatsku i osiguramo najviše standarde našim građanima, u svim oblastima života i u svim njihovim potrebama – od visokih zarada do visokih kriterija u svim društvenim odnosima – dovode nas pred nove zadaće. One zahtijevaju jednaku zrelost, odlučnost i energiju. Uvjeren sam da će je Hrvatska opet pokazati.

S tim uvjerenjem, još jednom, u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno ime čestitam Dan državnosti hrvatskom narodu i svim našim građanima.

Dr. Ivo Sanader


Govor održan povodom svečane sjednice Vlade, na Dan državnosti 25. lipnja 2007 godine.

P. S. Ovakovog čovjeka su našli da falsifikuju!