Poslijepodnevno drijemanje

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Poslijepodnevno drijemanje

Objavljeni su rezultati još jednog u nizu neobičnih istraživanja, ovaj put je riječ o istraživanju provedenom putem telefonskih anketa, na i više nego dobrom uzorku, od gotovo 19 000 osoba. Uglavnom se tu radi o stvarima omiljenima većini, odmaranju i spavanju.

Na sveučilištu bavarskog grada Regensburga provedeno je petogodišnje istraživanje, kojim je ustanovljeno kako popodnevni spavanac najčešće prakticiraju Nijemci. Istraživanje je putem telefonskih anketa provedeno u pet europskih zemalja u razdoblju od 1994. do 1999. godine. Anketirano je 9 739 žena i 9 241 muškaraca u dobi iznad 15 godina, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Neurology. Čak 22 % Nijemaca, inače poznatih po radišnosti, barem tri puta tjedno uroni u poslijepodnevni san. Naši prekomorski susjedi, Talijani sa 16 % nalaze se na drugom mjestu poslijepodnevnih spavača, a iza njih su Britanci (15 %), Portugalci (9 %) i Španjolci (8 %). Razloge ovako visokog postotka stručnjaci nalaze u nekvalitetnom noćnom spavanju i ranom ustajanju. Čini se kako je glavni razlog njemačkog drijemanja činjenica kako Nijemci u prosjeku liježu najranije od svih anketiranih, u 22.47, a i dižu se najranije, u 6 sati i 23 minute. Kada se to zbroji ipak se dobije zgodna cifra od sedam i pol sati spavanja.
Što se tiče premorenosti tijekom dana tu uvjerljivo prednjače Britanci. Oni su zajedno s Nijemcima prvaci i u laganom umoru i pospanosti, kojeg tijekom dana osjeća po 25 % i jednih i drugih. Najmanje umorni su Španjolci, budući da njih 95 % tijekom dana ne osjeća umor. Zamijećeno je i kako tijekom poslijepodneva češće spavaju žene, nego li to čine muškarci.