Lupež odgledao Pasiju

Ivor Car

17. ožujka 2004.

Lupež odgledao Pasiju

Mnogo se govorilo o Pasiji, kontroverznom filmskom uratku Mela Gibsona (negdašnji australski snagator) u kojem glavnu ulogu, Isusa, glumi James Caviezel (u Anđeoskim očima zamolio Jennifer Lopez da u jednoj sceni prekrije bradavice, jer je odgojen u strogom katoličkom duhu). No, tko bi očekivao da će Lupež gledati Pasiju prije nego što zaigra u našim kinima

Nekima Pasija (The Passion of the Christ) nije sjela prije nego što su je i pogledali. Bunili su se mnogi faktori: židovske zajednice, fundamentalni kršćani, borci protiv nasilja na filmu; a čak je i Papa, navodno, osobno, dobio svoju kopiju filma kako bi ustvrdio da je sve u redu, sve je onako "kao što je stvarno bilo".

Ta kontroverza koja već mjesecima prati ovaj film, bila je i jednim od glavnih razloga da nekoliko Lupeža izrazi želju za gledanjem Pasije. Jedan od njih i stvarno ga je pogledao i donio nam recenziju vezanu uz njegove dojmove:

"Nemamo pojma, ali nakon što smo ga odgledali, tipujemo na tri stvari. Prvo, Isusa mlate do zla boga, stalno i brutalno, drugo, svi su dijalozi na armenskom i latinskom i trećeg se ne mogu sjetiti. Kako zbog konstantne šabloniziranosti likova i dijaloga organski ne podnosim filmove rađene po biblijama i evanđeljima, Pasija me intrigirala, jer ju je pratila kontroverza. Kakva, nisam siguran jer nisam čitao o tome, ali nešto u magli mi je govorilo da se radi o nekakvim prosvjedima židovske zajednice ili kršćana fundamentalnih ..."

Ostatak recenzije pročitajte u našoj rubrici Film, na ovih sedam znakova: XOXOXOX