KONFABULATOR: Dileri i policija zajedno protiv dekriminalizacije marihuane

Ivan Kegelj

6. ožujka 2012.

KONFABULATOR: Dileri i policija zajedno protiv dekriminalizacije marihuane

Krovna udruga narkodilera Hrvatske "Gudrovina inc." od Vlade RH traži da se pušenje marihuane ne tretira kao prekršajno, nego kao kazneno djelo kao i dosad. Zanimljivo, s istim zahtjevom oglasio se i Sindikat policije te je ovo prvi put da hrvatski narkodileri i policija nastupaju prema Vladi sa zajedničkom inicijativom. I jedni i drugi, rekosmo, protive se tretiranju konzumiranja i posjedovanja manjih količina marihuane kao prekršajnog djela. Narkodileri upozoravaju da će im ovakva odluka prepoloviti dobit, a policija tvrdi da će im Vlada tako ubiti dobre statistike.


Marihuana

Namjeri Vlade Republike Hrvatske da se pušenje marihuane, odnosno posjedovanje manjih količina ove opojne biljke više ne tretira kao kazneno, nego kao prekršajno djelo, suprostavio se krajnje neuobičajen savez - Krovna udruga narkodilera Gudrovina inc. i Sindikat policije. I jedni i drugi zahtijevaju da posjedovanje marihuane ostane tretirano kao kazneno djelo.


Predsjednik krovne udruge narkodilera Mateo Žgela

KONFABULATOR: Znanstvenici na Ugljanu otkrili mladića koji vjeruje Jutarnjem listuKad voliš marihuanu ...

I u policiji se šale na svoj račun

KONFABULATOR: Biskupi ukinuli nedjeljno služenje svetih misa!

KONFABULATOR: Ministrica Holy predlaže Vladi izbacivanje koze iz hrvatskog grba

- Ukoliko se pušenje marihuane prebaci u domenu prekršaja to će znatno sniziti cijenu robe i prepoloviti zaradu. Nećemo dopustiti da nas Vlada gazi. U slučaju da bude donesena takva odluka dileri će blokirati glavne zagrebačke prometnice i organizirati prosvjed na Trgu svetog Marka, ispred Sabora i Banskih dvora. Preko pet stotina dilera već je izrazilo spremnost za ovaj prosvjed i neće nam biti nikakav problem skupiti 250 ljudi, koliko ih sukladno zakonu smije prosvjedovati na toj lokaciji, rekao je predsjednik krovne udruge narkodilera Mateo Žgela.
Želeći pokazati da misle ozbiljno, narkodilerske udruge u subotu će besplatno dijeliti marihuanu na zagrebačkoj tržnici Dolac.

 
Sindikat policije također protiv dekriminalizacije

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagatić, pak, Vladi je poručio da tri puta razmisli prije nego dekriminalizira marihuanu.- Dekriminalizacija bi pogubno utjecala na policijske statistike, što bi dovelo do općeg rasula u MUP-u. Vlada očito nije upoznata s podatkom da čak 30 posto kaznenih djela u policijskim statistikama za 2011. godinu otpada na tinejdžere koje smo u parkovima ulovili da puše marihuanu. Petnaest posto svih zatvorenih u hrvatskim zatvorima završilo je zbog posjedovanja jednog ili dva grama marihuane. Ukoliko marihuana bude tretirana kao prekršajno djelo, statistike bi mogle pokazati u kojoj mjeri policija uistinu rješava kaznena djela, a tim podatkom, vjerujte mi na riječ, neće biti zadovoljna niti javnost, niti ministar, niti policija, istaknuo je Jagatić.

     
Lupiga.Com