KONFABULATOR: Mladić uhićen jer je ilegalno skinuo skladbu Ive Josipovića

Marko Orsanović

1. ožujka 2012.

KONFABULATOR: Mladić uhićen jer je ilegalno skinuo skladbu Ive Josipovića

"Nisam kriv! Bilo je to sasvim slučajno", rekao nam je 19-godišnji B.M. (podaci poznati redakciji) nakon što je jučer kasno popodne pušten iz Heinzelove ulice, gdje je podvrgnut višesatnom ispitavanju pod optužbom da je s interneta nelegalno skinuo skladbu skladatelja Ive Josipovića. Mladić se brani da je skidajući torent pod naslovom "Djevojačke vede, za djevojački zbor", mislio da je riječ o pornografskom uratku, a nikako o skladbi aktualnog predsjednika Hrvatske.

 

- Gledajte, ja sam njima već sve objasnio. Uostalom, zamislite moje iznenađenje kad sam na monitoru umjesto zbora golih žena i njihove igre s udaraljkama čuo glazbu koja mi je tako odjeknula u ušima da sam zamalo pao u nesvijest, kaže nam B.M.. Dodatni šok za neopreznog mladića uslijedio je kad su mu, netom nakon završetka glazbene numere, u stan upali pripadnici specijalne jedinice Hrvatskog društva skladatelja - ZAMPIRI - koji su mu stavili lisičine na ruke i priveli ga na ispitivanje u policijsko središte u Heinzelovoj ulici.

Devetnaestogodišnji mladić rekao je da mu se na Josipovićeva skladba na prvo slušanje uopće nije svidjela, dapače da je pomislio kako je riječ o monstruoznom pokušaju ozbiljne glazbe, no nakon višesatnog uvjeravanja od strane dvaju kriminalističkih inspektora u potpunosti je promijenio mišljenje, odnosno došao je do saznanja da je ipak pogriješio u prosudbi. Na izravan upit kakav je njegov glazbeni ukus sada, odnosno misli li da je Ivo Josipović pravi skladatelj, mladić je rekao: "Prav! Da".  

Komentar o nemilom događaju potražili smo i specijalnoj jedinici Hrvatskog društva skladatelja, gdje smo razgovarali sa zapovjednikom postrojbe Mateom Fesićem.
- Ovo je prvi slučaj da je netko u Hrvatskoj ilegalno skinuo skladu I. Josipovića, a nama je posebno drago da smo počinitelja odmah detektirali te priveli, rekao je zapovjednik ZAMPIRA. S obzirom da je devetnaestogodišnjaku ovo prvi put da je uhvaćen u prijestupu ilegalnog skidanja skladbi I. Josipovića, mladić je pušten ranije nego što je uobičajeno, a kao podsjetnik na svoje nedjelo dobio je dva originalna CD-a s vlastoručnim potpisom predsjednika. 

U Predsjedničkom uredu nisu imali komentar na nemili događaj, ali neslužbeno nam je rečeno da će Josipović javnosti svoj stav o tome iznijeti putem Facebooka. S obzirom na predsjednikov konjuktivitis te ozljedu prsta, ne očekuje se da bi se Josipović mogao oglasiti prije nadolazećeg vikenda.

Lupiga.Com