Japanska providnost

Ivor Car

6. veljače 2003.

Japanska providnost

Je li riječ o nevidljivom čovjeku, nekom novom nastavku serije The Invisible Man ili je to samo neka fora, šatro optička varka, ili smo svi ludi i oči nas varaju, ili nešto četvrto, peto ili deseto? 'Ko je ovdje lud? Odgovor ćete morati pronaći pod ...
Ma ne, nije to nikakav nevidljivi čovjek, pogotovo ne onaj od H.G. Wellsa. Čini se kako se kroz kabanicu mladog studenta Kazutoshija Obanae vidi troje ljudi kako lagano šetuckaju, no to je ipak samo demonstracija tehnologije optičke kamuflaže iliti maskiranja. Varka je jučer demonstrirana na tokijskom sveučilištu pod dirigentskom palicom profesora Susumua Tachija koji je u ranom stadiju istraživanja, za koje se nada da će moći omogućiti optičko maskiranje objekata. 
Ovo što vidite na ovoj fotografiji je ugrubo rečeno kombinacija pokretne slike koja je iza mladog studenta i njega samoga koji nosi svijetlu, sjajnu kabanicu što proizvodi ovaj efekt prozirnosti koji i sami vidite. Dakle, nije riječ o nikakvoj fotomontaži. Ova tehnologija bi mogla pomoći čovječanstvu. Jedan od primjera kojeg su se u Japanu sjetili je slučaj u kirurgiji kada kirurg želi da njegovi prsti ili operativni instrumenti ne blokiraju njegov pogled na dio koji operira. Zamislite, malo zamaskirate auto, da se ne vidi kako je prljav i onda vam ga neko nenamjerno razbije! Za one koji ne vide dobro, ostavljamo i veću fotografiju.