Voda misli, voda zna, voda voli klasičnu glazbu

Feez

6. siječnja 2003.

Voda misli, voda zna, voda voli klasičnu glazbu

Voda ne voli heavy metal, no voli molitvu ili klasiku, to tvrde japanski znanstvenici koji su dugo godina proučavali reagiranje uzoraka vode na zvučni podražaj. Sad bi se metalci mogli za inat baciti samo na alkohol, a znam barem deset onih kojima je voda bila upravo najdraže piće. E, nećeš više, majke mi...

Prema pisanju njemačkog Bilda, japanski su znanstvenici nakon više od desetljeća rada ustanovili da obična pitka voda reagira na zvučni podražaj. Do ove nevjerojatnosti došli su na sljedeći način: prvo su male bočice punili vodom, puštajući usput raznoliku glazbu. Zatim bi se bočice zamrznule, a Japanci bi snimali smrznute kristaliće i zapažali različitost u njihovim strukturama.
Tako je voda koja se zamrzavala uz klasičnu glazbu ili molitvu imala vrlo lijepe i pravilne kristaliće, dok su npr. oni uzorci što su se smrzavali uz heavy metal glazbu bili manje lijepi, da citiram "ostavljali su sliku kaosa...".
- Voda reagira, štoviše, sprema u svoju memoriju informacije što ih prima izvana, rekao je predsjednik Općeg japanskog istraživačkog instituta.
Što reći o Japancima osim "cool..."? Možda voda na heavymetalce ne bi trebala burno reagirati, neki od njih su se baš napjevali o vodi. Eto, na primjer sjećate li se one: "Water, water everywhere, nor any drop to drink..."