Japanci u borbi protiv ksenofobije

Ivan Kegelj

11. studenog 2002.

Japanci u borbi protiv ksenofobije

Za vas ne znam, ali osobno nikad nisam čuo za japansku ksenofobiju. Ali evo, Lupež za vas saznaje kako se stanovnici zemlje izlazećeg sunca bore protiv mržnje prema stranom i nepoznatom. Naime, japanski sud u ponedjeljak je presudio da jedno javno kupalište mora isplatiti nešto više od 25 tisuća dolara, jer su njegovi djelatnici trojici stranaca zabranili da smoče testise i druge dijelove tijela u japansku kupelj.
Sudac Mitsuru Sakai, po funkciji predsjednik okružnog suda u Sapporou, zaključio da se ovdje radi o "slučaju diskriminacije koja prelazi granicu dozvoljenog u ovoj zemlji", te presudio na štetu kupališta, čiju upravu su tužila dvojica Amerikanaca i jedan Nijemac.  
Predstavnici kupališta pravdali su se da su strancima ulaz zabranili kako bi se izbjegao sukob s domaćim čistuncima, te upozorili časni sud da stranci ne poštuju pravilo prema kojem se prije ulaska u zajedničku kupku treba oprati.
S druge strane tužitelji su se pozvali na kršenje Povelje UN-a protiv rasne diskriminacije, koju je Japan ratificirao 1996. godine, te na taj način izmuzli popriličnu šakicu dolara.

Na koncu, dok naše pravosuđe ne profunkcionira i ne kazni svakodnevne izljeve mržnje prema Srbima, crncima i svim inovjernim posjetiteljima Hrvatske, ostaje nam da mislimo o japanskom primjeru i nadamo se da će jednom i kod nas netko zbog mržnje biti osuđen na isplatu pomoći državnom proračunu. Kako je krenulo, naši praunuci su na najboljem putu da to dožive.