GERILA MARKETING: Kraljevski prezervativi za vjenčanje princa Williama

Mladen Barbarić

3. veljače 2011.

GERILA MARKETING: Kraljevski prezervativi za vjenčanje princa Williama

Svakakvih smo se reklama nagledali, a danas vam predstavljamo hit među Britancima. Kraljevski par samo što nije na rubu živaca jer se još ne zna kakve će haljine nositi djeveruše, a i za boju pozivnica još uvijek postoji nekoliko rješenja koje unose dodatni nemir u westminstersku palaču. Narod se solidarizirao i odlučio slavnom paru iskazati podršku uživajući u Iznimno kvalitetnim kondomima kraljevske krune, pa makar stajali koliko stoje - paketić s tri kondoma 43 kune, a s devet kondoma 117 kuna

Točnije, Iznimno kvalitetnih kondoma Kraljevske krune d.d.. Neobičnim imenom engleska tvrtka provocira i privlači pažnju u isto vrijeme. Hrvatski pandan tome devedesetih bi bili, recimo, Kvalitetni Tuđmanovi kondomi. Kad bi netko i bio dovoljno blesav da prodaje kondome pod imenom omraženog predsjednika u Hrvatskoj bi se zasigurno na zadnje noge digle raznorazne udruge za zaštitu digniteta i ovog i onog. No, da se Saša Broz, koja je zaštitila dedino ime, odluči za liniju Titovih gumica, siguran sam da bi u narodu bile mnogo bolje prihvaćene.

Bile bi prihvaćene jer je Tito, baš kao i kraljevska kruna ili Che Guevara, u ovom košmaru od društvenog uređenja – jednostavno kul i dobro kuri na tržištu. Sad kad smo vam dali ideju za fantastičan posao očekujemo da kontaktirate Sašu, aktivirate kapital i obradujete nas dividendom.

Odmaknut ćemo se od Tita, Tuđmana i Hrvatske, no ostajemo na kolegiju ekonomije. Marketing ljudi često miješaju s promocijom te ga vide isključivo kroz reklamu. Zapravo, marketing je puno više od reklame. Svaki student ekonomije citirat će riječi Philipa Kotlera i dodati kako je marketing „društveni i upravljački proces koji putem stvaranja, ponude i razmjene proizvoda od vrijednosti s drugima, pojedinci i grupe dobivaju ono što im je potrebno ili što žele“.

Analizirajmo onda malo taj marketing. To je, dakle, društveni proces. Nije dio poslovnog plana neke firme ili kompanije već društveni proces. Taj je pojam Kotler posudio od sociologije koja se bavi znanstvenim proučavanjem društvenih procesa. A što su društveni procesi? Sociologija kaže kako su oni „osnova na kojoj nastaju sve društvene promjene.“

Eto smo dešifrirali Marketing koji je, ispostavilo se, osnova na kojoj nastaju sve društvene promjene. No, to  nije sve, kaže profesor Philip Kotler čiji je udžbenik Marketing Management najkorištenija knjiga iz marketinga na svjetskim fakultetima. Osim što je društveni, marketing je i – upravljački proces, tvrdi Kotler, a studenti štrebaju. Ostatak njegove definicije možemo odbaciti kao nebitan nakon što smo shvatili da je marketing osnova na kojoj nastaju sve društvene promjene i proces kojim se te promjene upravljaju.

Obzirom da sada znamo što je marketing, neće nas iznenaditi što je profesor Kotler tijekom duge karijere bio savjetnik u IBM-u, Bank of America, General Electricu, Coca-Coli i drugim važnim upravljačima društvenih promjena. Nadamo se da ćete razmisliti o vrijednosti vašeg glasa pri upravljanju društvenim procesima u demokratskoj Hrvatskoj, kao i o vrijednosti glasova građana diljem slobodnog i demokratskog svijeta.

Eto, nekako smo začepili nos i napisali novicu o prezervativima sve se nadajući kako će je neki portal zapaziti i linkati ne mareći za ovo poduže objašnjenje. Ovim se nadamo privući veći broj čitatelja i biti konkurentniji kod upravljača društvenih procesa kako bi se i sami domogli neke mrvice od mrvice s njihovog bogatog stola. Ovaj potez mogao bi se svrstati u gerila marketing čime bi lekcija iz ekonomije završila. Još smo vam dužni nekoliko rečenica iz PR-a Iznimno kvalitetnih kondoma Kraljevske krune d.d..

„Kako bi proslavili zaruke Princa Williama od Walesa i gđice Caherine Elizabeth Middleton, Iznimno kvalitetni kondomi Kraljevske krune izdali su jedinstvenu seriju suvenira za kraljevsko vjenčanje. Spajajući snagu princa sa čuvstvom buduće princeze, Prezervativi krunskih dragulja obećavaju vam kraljevsko jedinstvo užitka. Uistinu kralj među kondomima*.“ Jedan paketić (3 kondoma) stoji 43 kune, a trostruko pakiranje (9 kondoma) 117 kuna.

*Uključuje portrete kraljevskog para, kako bi mogli izgledati na dan vjenčanja – ekskluzivno kreirano za Krunske dragulje.


Lupiga.Com