F1: SAD - Pobjeda Michaela, nesreća Ralfa

Grrrr...

22. lipnja 2004.

F1: SAD - Pobjeda Michaela, nesreća Ralfa

Većina vas najvjerojatnije nije gledala VN Sjedinjenih Američkih Država jer je u tijeku Europsko nogometno prvenstvo, a baš šteta, jer bila te to vrlo zanimljiva utrka, odvožena na slavnoj stazi Indianapolis. Veliki sudar, mnogo odustajanja, dva Safety Cara, nesreća Ralfa pri 330 km/h i, normalno, još jedna pobjeda Michaela (osma u sezoni)


Odmah nakon starta u drugom zavoju sudarila su se četiri bolida i sva četiri su odustala tako da smo prije odvoženog prvog kruga odmah ostali bez četvorice. Tada je prvi put izašao Safety Car. Rubens je predvodio ostale vozače. Kada je staza očišćena, utrka je ponovno krenula i Mihajlo je odmah krenuo u pretjecanje i uspio prijeći timskog kolegu Barrichella. Nakon par krugova odvoženih s novim vodećim čovjekom, pri brzini od 330 km/h Alonsu je pukla stražnja desna guma taman pri kraju startno ciljne-ravnine. Sva sreća, bez posljedica po Alonsovo zdravlje. Nedugo nakon tog isto se dogodilo Ralfu, ali u zavoju, prije ciljne ravnine pri brzini višoj od 300 km/h, sto je uzrokovalo vrtnju njegovog bolida koji je udario u zid stražnjim krajem. Nakon što se bolid zaustavio Ralf je pokušao izaći iz bolida, ali nije uspio jer su ga leđa previše boljela, barem tako kažu iz njegove momčadi. Ubrzo su se našli doktori oko njega koji su ga što polaganije vadili iz bolida. To je potrajalo desetak minuta nakon čega ga je hitna pomoć odvela sa staze i utrka je ponovno mogla krenuti. Do kraja je Michael uspio zadržati svoje vodstvo, unatoč jalovim pokušajima Rubensa.


Dakle, osma pobjeda njemačkog vozača u devet utrka. Nepune tri sekunde iza njega ciljem je prošao Barrichello. Odlično treće mjesto za Takumu Satoa koji je napravio desetak pretjecanja u utrci. Japanac je bio presretan rezultatom, kao i njegova momčad. Konačno su našli rješenje i njegov motor je izdržao cijelu utrku nakon prijašnjih pet eksplozija. Trullijevo četvrto mjesto je također odličan rezultat ako uzmemo u obzir da je krenuo sa zadnje pozicije nakon problema na kvalifikacijama gdje je imao bedova s upravljačem preko kojeg nije mogao mijenjati brzine. Sljedeća utrka je na stazi u Magny Coursu (Francuska) što je Renaultova domaća staza. Trulli i Alonso će morati dati sve od sebe da naprave nekakav uspjeh nakon prošlogodišnjeg odustajanja obojice. Još jedan odličan rezultat je i peto mjesto Panisa koji pokazuje kako momčad Toyote ipak napreduje nakon dolaska Mikea Gascoynea iz Renaulta koji je ponajviše zaslužan za Renaultovu aerodinamiku, inače najbolju u F1. Isto bi trebao napraviti i za japansku momčad, koja najveće bitke vodi upravo s aerodinamikom. 


McLareni napokon završavaju utrke. Kimi je osvojio šesto, a Coulthard sedmo mjesto. Momčad se raduje sljedećoj utrci vjerujući da će napraviti i bolji rezultat u Francuskoj, a možda se čak i popeti na podij. I za kraj senzacija. Minardi je konačno osvojio bod. Prvi Mađar koji je ikad osvojio bod u F1, Zsolt Baumgartner je bio sretniji od Schumachera, Sata, i Trullija zajedno. Skinuli su makar jedan trošak s glave. Sad će im Bernie Ecclestone plaćati troškove putovanja na GP-e. Naime Bernie plaća putne troškove svakoj momčadi koja osvoji bodove u sezoni. To su svi vozači koji su uspjeli završiti utrku. Od važnijih koji su odustali spomenimo Montoyu koji je dobio crnu zastavu, što znači diskvalifikacija. A razlog diskvalifikacije je sljedeća priča: pri početku kruga zagrijavanja Williamsovi mehaničari nisu uspjeli pokrenuti motor na bolidu Montoye koji je odmah izašao i krenuo po rezervni bolid. Problem je što se to može učiniti samo 15 sekundi prije početka kruga zagrijavanja, a oni su zakasnili.


Već sam spomenuo, sljedeća je utrka u Francuskoj. Bilo bi lijepo vidjeti kojeg novog pobjednika ove godine.