F1: Australija - dominacija Ferrarija

Grrrr...

7. ožujka 2004.

F1: Australija - dominacija Ferrarija

Početak Velike nagrade Australije označava i početak nove sezone Formule 1 koju su neki od nas s nestrpljenjem očekivali. Svi prijeđeni kilometri i sve izjave dobivaju na težini tek na prvoj utrci sezone gdje se vidi tko otprilike gdje i kako stoji. Siguran sam samo u jedno: Ferrari zasad stoji najbolje. Potpuna dominacija crvenih bolida obilježila je ovaj GP vikend

Kao i cijeli vikend Ferrarijevi vozači su na kvalifikacijama bili najbolji. Michael Schumacher je sebi osigurao još jedan pole position. S istog je startao jutros po našem vremenu u Melbourneu i ostao na prvoj poziciji tokom čitave utrke. U početku ga je pokušavao pratiti timski kolega Barrichello, ali nakon problema s kočnicom je odustao od pritiska. Taj početni dio utrke je ujedno i Schumacheru bio najuzbudljiviji dio jer nakon toga nije imao problema. Juan Pablo Montoya je startao s treće pozicije i ubrzo ju je izgubio jer je Alonso demonstrirao da u Renaultu nisu izgubili ništa od sposobnosti da startaju najbolje. Kolumbijac ga je malo natjerao na travu zbog čega je platio ceh odmah na prvom zavoju gdje je i sam bio prisiljen napraviti izlet prema travi. To je otprilike sve što se tiče uzbuđenja. Naravno Montoya je kao i obično pretjecao gdje je stigao samo što to nije bilo na samom vrhu pa gubi na zanimljivosti.

 

Bitan je trenutak odustajanje Kimija Raikkonena zbog problema na motoru. I bez tog, nažalost moram reći, McLareni su djelovali prosječno čega su i sami svjesni. Da ne bude do kraja crno, Coulthard je osvojio jedan bod. Ispred njega vozio se Jarno Trulli koji je nakon starta imao oštećen bolid jer ga je Japanac Sato udario u stražnji dio bolida i tim i sebi naškodio jer je oštetio prednji spojler. S takvim bolidom Trulli je završio sedmi, ne pretjerano sretan. Veliko je iznenađenje momčad BAR-a. Lijepo su vozili cijeli vikend. Button je čak imao identično vrijeme kao i Montoya na kvalifikacijama, bio je četvrti. Taj isti Button je uspio uzeti tri boda za svoju momčad kao nagradu cijeloj momčadi za veliki napredak.

 

Williamsi sa svojim čudnim prednjim nosom nisu napravili ništa spektakularno. Montoya peti, Ralf četvrti. Generalno nisu zadovoljni jer su vidjeli da puno zaostaju za crvenim bolidima, cijelu sekundu prema Ralfu. Svi imaju veliki zaostatak, ali na početku utrke ih je jedino mogao pratiti Alonso. Ubrzo se prednost Ferrarija povećavala, a Španjolac se mirio s ovim što ima, treće mjesto ili prvi iza Ferrarija. Bila je to lagana utrka za Alonsa koji je donio još šest uz Trullijeva dva boda, momčadi Renaulta.

Suprotno svim očekivanjima nije bilo toliko odustajanja zbog motora. Stručnjaci su predviđali da bi promjena pravila na dvostruko dulji vijek motora mogla uzrokovati masovno odustajanje. Tek su Massa i Raikkonen odustali zbog motora.

Što zaključiti iz svega? Ferrari djeluje moćno i nedodirljivo, ali ne smijemo zaboraviti da je to tek jedna utrka koja je odgovarala Ferrariju i Bridgestoneu jer je poznato da japanske gume vole niže temperature kakve su bile na stazi. Ako je suditi po rezultatu odmah iza talijanske momčadi dolazi francuska – Renault. Alonso je pokušao pratiti Schumija i Rubinha što mu nije uspjelo ali mu je uspjelo da mu se od ostalih nitko ne približi što mu je omogućilo mirnu utrku. Puno sam više očekivao od Williamsovog dvojca kao i od McLarena. Sad se oni okreću Maleziji i utrci tamo od koje očekuju nagradu za trud koji su uložili da poboljšaju bolide. Kao što sam već spomenuo BAR je odličan i šteta zbog Satoa jer da nije imao problema sigurno bi i on osvojio bodove. Na kraju se čini da je odlazak Villeneuva samo donio bolje. Mislima su svi okrenuti na utrku za dva tjedna i potajno se nadaju kao i svi fanovi F1 da ova sezona ne bude kao ona iz 2002. godine kad je bilo zanimljivije gledati mačku kako spava.