F1: Malezija - Schumacher najbolji

Grrrr...

22. ožujka 2004.

F1: Malezija - Schumacher najbolji

Nakon totalne dominacije Ferrarija, u Melbourneu prije dva tjedna, svi (osim navijača talijanske momčadi) su se nadali kako će u Maleziji biti barem ponešto drugačije, jer crvenim bolidima do sada u toj azijskoj zemlji nije išlo baš najbolje. Svi koji su se nadali takvom raspletu događaja, uključujući i mene, ostali su poprilično razočarani

Izrazito tropski uvjeti na stazi Sepang otežavaju vozačima posao. Uslijed tolikih vrućina vozači izgube i par kilograma na vagi te stoga nije ni čudno što stazu nazivaju saunom. Početak utrke je obećavao kišu. Čak je par kapi i palo, ali to je bilo kratkog daha. Kako je sve završilo?

 

Osmi je ciljem prošao Felipe Massa u Sauberu. Time je osvojio jedan bod, baš kao i prije dvije godine na istoj stazi. Veću sreću je imao Fernando Alonso koji je sedmi. Sreća je tim veća ako znamo da je Španjolac startao zadnji zbog greške na kvalifikacijama poradi koje je izletio. Nagrada za takvu grešku je posljednje startno mjesto, ali i mogućnost korištenja novog motora koji nije upotrebljavan na treninzima. Alonso je samo na startu prešao desetak vozača i brzo se vratio u borbu za bodove. Želeći još više, promijenili su strategiju na dva ulaska u boks, jedan manje nego većina. Takva strategija se nije isplatila, ali bitno je da nisu ništa ni izgubili. Oni koji su izgubili rade za momčad McLaren. Kimi Raikkonen je opet imao kvar, ali ovaj put na mjenjaču koji ga je natjerao na odustajanje. Ljutnja se mogla vidjeti na njegovim pokretima i stoga nadimak Iceman pomalo gubi na vjerodostojnosti. Spas momčadi opet je bio David Coulthard koji je osvojio tri boda. Nije puno, ali čovjeka veseli. U McLarenu obećavaju napredak i konkurentnost.

 

Peto mjesto je osvojio Jarno Trulli koji je zadovoljan rezultatom s obzirom na snagu koje su pokazale ostale momčadi. Jarno je imao par lijepih borbi sa Buttonom kojem se i ispričava, jer ga je nakon starta prilikom ulaska u prvi zavoj malo dotaknuo. Razočaravajuće ili ne, prosudite sami, ali na četvrtom mjestu se dovezao Rubens Rubinho Barrichello. Kaže da je izabrao tvrđu smjesu guma za razliku od timskog kolege koji je bio na mekšim gumama i nije baš da je pogodio izbor, kako i sam priznaje. Zbog te odluke prestigao ga je Montoya, na samom početku. Trudio se, ali to je sve što je mogao.

Prvi podij u životu ima Button nakon odlične vožnje i odličnog posla kojeg je napravila momčad BAR-a. Svi su super zadovoljni,  a posebno on sam kojemu je drago da vidi kako njegova momčad napokon napreduje. Junak svih nenavijača Schumachera ove nedjelje je bio Montoya koji se pokušao boriti sa Nijemcem. Prvo ga je trebalo stići što bi možda i uspio da, kako Montoya kaže, nije bilo Barrichella koji ga je, nakon posljednjeg izlaska iz boksa, malo kočio. Sve u svemu Montoya je zadovoljan. Ne i njegov kolega Ralf Schumacher koji nije blistao na ovoj utrci. Prvo je Marku Webberu probušio gumu, a nakon toga je i BMW-ov motor odustao od svega.

Još jedan pole position i još jedna pobjeda ide Schumacheru. Schumi je totalno kontrolirao utrku. Kad je trebalo stisnuti gas to je napravio, držao je Montoyu na pristojnoj udaljenosti. Nijemac je odvozio savršenu utrku bez ijedne pogreške.

Još moram spomenuti odličnu drugu startnu poziciju Webbera koji to nije uspio kapitalizirati u dobar rezultat. Prvo jako loš start, onda probijena guma, pa kazna prolaska kroz boks i naposljetku izlijetanje koje ga je odvelo u pješčanu zamku iz koje se nije mogao izvući.

 

Sljedeća utrka je opet u Aziji i to u Bahreinu za dva tjedna. Tamo se utrka po prvi put vozi, a i nova je staza, pa bi se isplatilo pogledati.