F1: Zagrijavanje za početak sezone

Grrrr...

5. veljače 2004.

F1: Zagrijavanje za početak sezone

Cijelu smo proteklu sezonu pratili sport koji nikada "ne spava" - Formulu 1. Polako, ali sigurno približava nam se još jedna sezona, koju ćemo također popratiti. Po svemu sudeći bit će to opet napeta i uzbudljiva sezona, ponajviše zahvaljujući novim pravilima koja diktiraju mnogo toga. Novosti frcaju na sve strane, a mi vam donosimo samo one najzanimljivije

Tokom vremena dok ne traje sezona, testira se. Tako sve momčadi testiraju. U Valenciji, Barceloni, na svojim privatnim stazama. Predstavljaju se bolidi, predstavljaju se već poznate vozačke postave, predstavljaju se inovacije, predstavljaju se novi motori na kojima je najveći fokus. Novo pravilo od ove sezone zahtjeva od motora da izdrži čitav GP vikend. S istim motorom vozač i bolid moraju odvesti i treninge, kvalifikacije te, naposljetku, i utrku. Velika je to zadaća koja se stavlja pred motor te je to ujedno i razlog velikog broja prijeđenih testnih kilometara. Snaga motora je blago porasla. Napredak bi sigurno bio veći da nije novog pravila.

 

Williams je u ovom razdoblju zasigurno podigao najviše prašine sa svojim novim bolidom FW26. Vjerojatno ste već vidjeli fotografiju njihovog bolida kojemu je nos pomaknut unatrag tako da izgleda poput slonovskih kljova. Iz Williamsa vele da je dizajn odredilo eksperimentiranje u zračnom tunelu. Njihova najslabija točka prošle godine – aerodinamika – bi trebala s ovim rješenjem biti bolja. Motor je već poznato snažan. Vozačka postava ostaje ista kao i proteklu sezonu, dakle Ralf Schumacher i Juan Pablo Montoya. Britanska momčad ne krije cilj za ovu godinu, biti prvak u obje kategorije.

 

Ferrari je također predstavio novi bolid te objavio da će Barrichello biti s njima do 2006. godine. Ferrari testira i gume jako puno. Bridgestone je bio poražen od strane francuskih guma premda je Ferrari uspio zgrabiti titulu u zadnji tren. Talijanska momčad testira s čak četiri bolida. Ipak je njihov budžet puno viši nego ostalih momčadi. Ferrari ima i rezervnu momčad, ako je tako mogu nazvati. Švicarska momčad Sauber Petronas koristi Ferrarijeve motore. Pod ugovorom je stajalo da oni dobivaju motor koji se vozio prošlu sezonu. Tako da je Peter Sauber uvijek pokretao svoje bolide s godinu dana starim motorima. Kako novo pravilo nalaže da motor izdrži cijeli vikend Ferrari nije imao izbora i Sauberu je dao motor s kojim će i oni krenuti u sezonu jer su napravili potpuno novi motor. Ne samo da imaju isti motor kao i Ferrari nego su Švicarci doslovno kopirali izgled prošlogodišnjeg F2003-GA bolida. Mjenjačka kutija je također identična onoj u Ferrariju. Ali vratimo se opet na šasiju, naime, nije mi jasno zašto su onda gradili  zračni tunel, za koji svi kažu da je najmoderniji trenutno, ako će kopirati Ferrarijev prošlogodišnji bolid. Priliku da voze novi C23 bolid će imati Giancarlo Fisichella i Ferrarijev štićenik Felipe Massa koji je nastradao u srijedu na stazi u Barceloni te je avionom prevezen u bolnicu. Navodno bi trebao biti u redu. 

 

McLaren ima novi bolid pod nazivom MP4-19 što znači da MP4-18 nikad nije niti će vidjeti startna svjetla. Kao i Williams, McLaren cilja na titulu, posebno je glasan Raikkonen: 'Mislim da imam vrlo dobre šanse za ovu godinu, mogu pobijediti Michaela.' Iceman vjeruje da je dosta napredovao kroz prošlu godinu i iskreno se nada velikom rezultatu. Njegov kolega još samo ovu godinu bit će David Coulthard za kojeg Schumi kaže da ga ne otpišemo jer vjeruje kako će Škot sve iznenaditi ove godine. Vidjet ćemo i to. Već stoput prežvakana vijest je da će Coultharda 2005. zamijeniti Montoya.

 

Renault s bolidom R24 očekuje velike stvari ove sezone. Iako se službeno govori da će na naslov krenuti tek sljedeće godine postoji i realna nada da bi i ove sezone gostovali na što više podija. 2003. su imali najbolju aerodinamiku što bi trebalo, po njima, ostati i ovu godinu. A ono što im je nedostajalo prošle godine je veća snaga motora što je ispravljeno. Iskreno se nadam da će i oni postati dio elite Formule 1 uz Ferrari, Williams i McLaren. Što se tiče njihovih vozača Trulli je spremniji nego ikad. Alonso je dobio nagradu od Udruženja španjolskih novinara za najboljeg sportaša. On svejedno tvrdi da F1 nije toliko popularna u Španjolskoj i da će on to promijeniti tim što će biti prvak za dvije ili tri godine. S razlogom ga se boji i Schumacher.

 

Idemo na preostale vijesti. Sauber je kao i Jordan prošao crash test. Jordan je obnovio ugovor sa svojim najvećim sponzorom B&H te dobio još jednog, Trusta. Eddie Jordan se još jednom izvukao iz teške novčane situacije. Nick Heidfeld je potpisao za momčad s žutim bolidom i već počeo sva testiranja novog bolida. Za kolegu mu se još ne zna iako su vrući pregovori s Josom Verstappenom koji je pod pokrićem tvrtke Trust. Bernie Ecclestone najavljuje kako ćemo možda imati i dvadeset utrka po sezoni, samo treba smanjiti broj testiranja. Ove godine ćete imati posljednju šansu da odete gledati utrku u San Marinu jer je Veliki tata F1 najavio kako nje neće biti sljedeće godine. To ću se zaustaviti i reći da možete nove vijesti očekivati za tjedan, dva.