Suzuka - Sve je završeno

Grrrr...

13. listopada 2003.

Suzuka - Sve je završeno

Michael Schumacher je osvojio i šestu titulu svjetskog prvaka u Formuli 1 i time prestigao Juan Manuela Fangia. Sa osvojenih šest naslova postaje rekorder i najveći vozač u povijesti s obzirom na rezultate. Apsolutni rekorder je i po broju pobjeda – 70. Alain Prost je na drugom mjestu sa 51 pobjedom. Dakle, da sumiramo sezonu!

Schumacheru je za sigurno osvajanje prvenstva trebao samo jedan bod kojeg je on i osvojio. Osim talenta, Schumacheru se treba priznati da ima i puno sportske sreće. Nakon najslabijih kvalifikacija u posljednjih osam godina (14. mjesto), dva lakša sudara (u srazu sa Satom je izgubio nos na bolidu) i puno borbe (protiv Ralfa i Da Matte) uspio je ostati na stazi i prigrabiti taj bod koji mu na kraju nije bio ni potreban, jer se Barrichello pobrinuo da Kimi ne pobjedi. Raikkonen je sve pokušao i u jednom trenutku su stvari izgledale povoljno za njega jer se Schumacher nakon odlaska u boks zbog izgubljenog nosa našao na zadnjoj poziciji. Ali Finac za razliku od Schumachera nije imao sreće, sva tri seta guma su bila problematična i Kimi kaže da se borio sa bolidom. Osvojio je drugo mjesto, nedovoljno za titulu čak da je Schumacher i odustao. Kolega Coulthard je bio na, za njega vrlo dobrom, trećem mjestu. Na kraju sezone Kimi mora biti zadovoljan jer su se s prošlogodišnjim bolidom uspjeli boriti za naslov prvaka. Uspio je odlično odraditi posao ovu sezonu i sljedeću možemo još više očekivati od njega kao i od McLarenovog bolida.

                       

Treći u ukupnom poretku, Juan Pablo Montoya, je dobro krenuo u utrku prestigavši Barrichella. Vrlo brzo je ostvario poveći razmak sve do devetog kruga kad je naglo usporio zbog problema s hidraulikom. Odustajanje je značilo i manje nade da bi Williams osvojio titulu za konstruktore. Montoya je imao uzbudljivu sezonu, posebno zadnjih par utrka gdje se borio za prvaka. Imao je velike šanse s obzirom kako su Michelinke bile dobre i bolje od Bridgestonea.

 

Rubens Barrichello je odvozio odličnu utrku i zasluženo pobijedio. Rubinhova uloga u Ferrariju je svima poznata, pomoći Michaelu. Uloga je savršeno izvršena. Schumacher je osvojio naslov, Ferrari je osvojio naslov. Na kraju je Brazilac četvrti u ukupnom poretku sa vrlo dobrom sezonom iza sebe. Posebno se sjećamo veličanstvene pobjede na Silverstoneu.

 



Ralf Schumacher
je na kraju cijele priče peti, iako je i on na sredini sezone imao šanse za prvaka. U Japanu je pokušao izvući bodove, ali je bilo previše vrtenja po stazi. Veliku borbu imao je s bratom koji ga je prešao kasnije kroz boksove, a ovaj pokušao vratiti mjesto. Nije uspio jer dok su njih dvojica bili u lovu za Da Mattom potonji je prije zadnje šikane malo ranije zakočio, Michael je pokušao izbjeći Brazilca, Ralf nije uspio izbjeći brata pa ga je malo udario i izletio. Vratio se jeste, ali na kraju je tek 12. 

 

Dobar plasman je mogao imati Alonso, ali je zbog problema na motoru morao odustati. Njegov kolega Trulli je s predzadnje startne pozicije završio peti. Renaultovci su imali veliku sezonu. Posebno Alonso koji je postao najmlađi pobjednik u svijetu Formule 1. Ako sljedeću sezonu Renault konstruira jači motor oni bi mogli biti u ozbiljnoj borbi za naslove.

 

Mark Webber je kao i Alonso imao lijepu sezonu, često pri vrhu na kvalifikacijama i samo malo lošiji na utrkama. Australca čeka uspješna budućnost. Kolega Wilson nije nešto osobito pokazao i još se ne zna da li ostaje u Jaguaru.

 

Momčad BAR-a je odlično završila sezonu. Button je osvojio četvrto mjesto dok je njegov kolega, zamjena Villeneuva, Sato osvojio šestu poziciju pred domaćom publikom. Sa tih osam bodova uspjeli su u poretku konstruktora osvojiti peto mjesto.

 

Toyota je puno napredovala ovu sezonu, a napredak bi trebali ostvariti i u sljedećoj sezoni. U Japanu su imali lijepe kvalifikacije. Na kraju je jedino Da Matta osvojio bodove na sedmom mjestu.

 

Sauber je bio u borbi za peto mjesto sa BAR-om, ali su ih ovi pomeli u Japanu. Frentzen najvjerojatnije neće voziti sljedeće godine, Fisichella će doći umjesto njega.

 

Od preostalih dviju momčadi zapažen rezultat je imao jedino Jordan u čijem je bolidu Fisichella pobijedio u Brazilu. U Japanu je Fisichella odustao, a Firman osvojio 14. mjesto.

 

Sezona je bila lijepa i uzbudljiva i samo se možemo nadati da će i sljedeća biti takva. Za sljedeću sezonu imamo i dvije nove utrke, VN Bahreina i Kine.

 

Evo i kalendara:

 

7. ožujka: VN Australije - Melbourne
21. ožujka: VN Malezije - Kuala Lumpur
4. travnja: VN Bahreina - Bahrein
25. travnja: VN Europe - Nurburgring
9. svibnja: VN Španjolske - Barcelona
23. svibnja: VN Monaca - Monte Carlo
6. lipnja: VN San Marina - Imola
20. lipnja: VN SAD - Indianapolis
4. srpnja: VN Velike Britanije - Silverstone
11. srpnja: VN Francuske - Magny-Cours
25. srpnja: VN Njemačke - Hockenheim
15. kolovoza: VN Mađarske - Budimpešta
29. kolovoza: VN Belgije - Spa-Francorchamps
12. rujna: VN Italije - Monza
26. rujna: VN Kine - Šangaj
10. listopada: VN Japana - Suzuka
24. listopada: VN Brazila - Sao Paulo