F1: Radikalna resekcija sezone

Grrrr...

16. svibnja 2006.

F1: Radikalna resekcija sezone

Trećina ovogodišnje sezone Formule 1 već je odmakla, a riječ je o dijelu koji su obilježile borbe Ferrarija i Renaulta. Naime, jedino te dvije momčadi uspjele su odnijeti pobjedu na dosadašnjih šest utrka. U toj međusobnoj borbi uspješniji je bio Renault s četiri pobjede (Alonso tri, Fisichella jednu), dok je Ferrari uzeo dvije, oba puta to je učinio Michael Schumacher

U prvenstvu vodi Fernando Alonso s 15 bodova prednosti nad Schumacherom i njih dvojica se izdvajaju kao glavni favoriti za osvajanje ovogodišnje titule svjetskog prvaka u F1. Odnosi snaga među momčadima bitno su se izmijenile u odnosu na početak sezone kada smo imali više potencijalnih "favorita", a sada su to samo Ferrari i Renault dok Honda, McLaren, pa i Williams već zaostaju za vodećim dvojcem.

Renault još uvijek ima najbrži i najpouzdaniji bolid – Alonso je tri put pobijedio, a triput završio drugi čime demonstrira iznimnu vozačku konstantnost, kao i izdržljivost plavo-žutog Renaultovog bolida. I dalje je francuska momčad glavni takmac u prvenstvu, a uz njih se sada, nakon šest utrka, iskristalizirao Ferrari. Samo te dvije momčadi razvijaju bolid u visokom tempu i jedini se bore za pobjede.

Ferrari je više puta u dosadašnjem tijeku sezone optužen da koristi fleksibilna krilca koja nisu dopuštena, no nakon svakog FIA-nog pregleda utvrđeno je da krilca nisu ilegalna. Kada su ostale momčadi shvatile da se tolerira određena fleksibilnost krilaca, krenuli su i sami s postavljanjem istih, a Renault je i tu bio najbrži te ostao ispred svih.

Honda je razočarala. Na zimskim testiranjima bili su među najbržima, slovili su za velikog favorita ovogodišnjeg prvenstva, no ipak nisu uspjeli pratiti Renaultov i Ferrarijev tempo razvoja bolida. San o svojoj prvoj pobjedi polako blijedi ispred očiju Jensona Buttona, ali i cijele Hondine momčadi. Barem što se ove sezone tiče, iako do kraja prvenstva ima još vremena. Nadam se da griješim.

McLaren je rastužio svoje navijače. Kako sezona odmiče srebrne strijele su sve sporije u odnosu na vodeće bolide. Na zadnjoj utrci u Barceloni Kimi je na cilju zaostajao za pobjednikom Alonsom skoro cijelu minutu, a Barcelona je staza koju svi znaju i na kojoj ne možete sakriti mane bolida. Sam Räikkönen je priznao da je ove godine odustao od borbe za naslov. Jasno je da McLaren plaća danak ostajanju bez dizajnera Adriana Neweya koji je prešao u Red Bull. Sadašnji McLarenov bolid njegovo je djelo, međutim kako je on otišao nema nikog dovoljno sposobnog da nastavi razvijati bolid.

Još jedna stvar obilježila je prvu trećinu sezone, a to su nagađanja gdje će dogodine Kimi i da li će Schumacher nastaviti svoju karijeru i nakon 2006. godine. Alonso će voziti za McLaren sljedeće godine i to je gotova stvar, ali svojim prelaskom u momčad Rona Dennisa svjetski prvak je napravio pravu pomutnju. Smatra se da Kimi ne želi biti u momčadi s Alonsom i zasad Finca najčvršće vežu uz Ferrari. Alonso je kao razlog prelaska u McLaren rekao da mu oni nude dugoročnost u Formuli 1, dok Renaultova budućnost nije bila sigurna. Sada Španjolac vjerojatno tuče glavom u zid, jer je Renault odlučio ostati u F1 do 2012. godine, a McLarenova forma ne ulijeva preveliku nadu.

Kako su Francuzi ostali bez Alonsa sada gledaju koga bi stavili na njegovo mjesto. Tu se lijepo uklapa Kimi kojem su navodno ponudili 30 milijuna dolara po sezoni. Drugi vozač Renaulta u ovom trenutku je Giancarlo Fisichella, ipak Talijan je posramljen od strane Alonsa, koji ga je nadmašio u performansama i pitanje je da li će Renault pružiti još jednu šansu Fisichelli pogotovo jer svoju priliku čeka Heikki Kovalainen, mladi test vozač pod okriljem Flavia Briatorea, šefa Renaultove momčadi. Trebat ćemo još neko vrijeme pričekati na Kimijevu i Schumijevu odluku. Do tada će novinari izlaziti sa svakakvim spekulacijama i zabavljati puk.